Het lijkt wel labelnight vanavond in de Groene Engel te Oss. 2 bands van het label Excelsior staan vanavond op de bühne, Moss en Akward I. Beide acts hebben al eens in Oss gestaan, ware het niet dat toen Akward I nog in Alamo Race Track zat. Moss daarentegen stond daarentegen twee jaar geleden wel al onder hun eigen naam te spelen. Beide acts hebben het nodige meegemaakt, zo werd Akward I alsnog een band en werd 2010 het doorbraakjaar voor Moss, mede door het winnen van de 3voor12-Award en het spelen op grote festivals waaronder Lowlands. De hoogste tijd dan ook om beide bands eens terug te zien in Oss!

 Als supportact Akward I begint met spelen is de zaal al lekker gevuld. Er zijn veel nieuwsgierige bezoekers die nu wel eens willen weten hoe beide acts klinken en dat is alleen maar goed. Akward I was voorheen enkel bassist Djurre de Haan. Maar met meer mensen tegelijk muziek maken is veel leuker en daarom is er een band geformeerd met niet de minste muzikanten. Zo helpen leden die voorheen in Johan en Alamo Race Track speelden graag mee en zijn er ook leden van Hospital Bombers en Kopna Kopna vertegenwoordigd in Akward I. Aangezien er een aantal bandleden ook actief zijn in hun eigen bands is het altijd een verassing waarmee Akward i het podium opkomt. Dit blijkt dan ook aan het optreden van vanavond. Het geheel oogt wat rommelig en als dan ook zanger Djurre de Haan wat probeert te vertellen lijkt hij niet zo’n groots spreker, laat staan dat hij verstaanbaar is. De band speelt wat nummers van hun debuutplaat “I really should whisper” en dan lijkt alles toch wel op rolletjes te gaan lopen, maar het blijft moeilijk om een singer/songwriter-album met een gehele band te kunnen brengen. De kwaliteit is er, maar voorlopig komt het er nog niet uit.

 Waar de kwaliteit en de ervaring wel duidelijk naar voren komt is bij de band Moss. De mannen hebben veel progressie geboekt en op het podium komt dat ook geheel tot uiting. De band oogt echt als een collectief en dit is ook te merken aan het publiek, wat simpelweg enthousiast is over wat ze te horen krijgen. De jaren ervaring tellen ook in professionaliteit. Op de achtergrond van het podium is een groot scherm aanwezig waarop allerlei beelden voorbijkomen. Ook de bandnaam komt nogal eens voorbij en dat lijkt deze naam toch erg veel op de plaats waar ze vanavond spelen. Het zou dan ook onder de noemer “Moss in Oss” op het affiche kunnen staan. Op de schermen zien we ook live-beelden van de muzikanten op het podium. Het draait echter nog steeds om de muziek en de band trakteert Oss op een mengeling van hun platen “Never be scared / Don’t be a hero’ en “The Long way back”. Niet gek dat ook de titel van hun laatste album nogal eens in allerlei visuals op het scherm getoond wordt. Natuurlijk staan vanavond de hits “I apologise”, “The Comfort” en “I like the chemistry” op de setlist. Het publiek leeft dan ook extra op als deze nummers voorbijkomen. Moss is dan ook op de goede weg en bewijst dat er in een tijd van twee jaar heel veel kan gebeuren. Hoe zal het er dan ook over twee jaar uitzien?