Het is net 20:00 uur geweest als ik bij Lakei in Helmond aankom: de tijd dat op de site aangekondigd staat dat de deuren open gaan. Waar ik er dus van uitga tot de vroege bezoekers te behoren, moet ik tot mijn verbazing concluderen dat de zaal reeds goed gevuld is, en met mij druppelen er nog steeds mensen binnen. Bezoekers, welke allemaal met het zelfde doel vanavond naar Helmond gekomen zijn: het ‘kerstconcert’ van Mostly Autumn.

[singlepic id=14215 w=320 h=240 float=left]Hoewel ik de muziek van de band al geruime tijd ken, heb ik ze vorig jaar in april voor het eerst live gezien. Nou reken ik mezelf absoluut niet tot de groep fans die alle ins en outs van de band van buiten kent, en ik moet bekennen dat ik ten tijde van dat concert in de W2 in Den Bosch dan ook niet op de hoogte was van de laatste ontwikkelingen binnen de band v.w.b. de bezetting: pas bij de opkomst werd ik geconfronteerd met het feit dat frontvrouw Heather Findlay de band verlaten had om een eigen muzikale carriere op te zetten, en dat haar plek ingenomen was door Olivia Sparnenn, die van achtergrondzangeres ineens frontvrouw geworden was. Een bijna drie uur durend optreden wat tegen muzikale perfectie aanzat maar met een nog beetje onwennige Olivia is mijn herinnering.

Opener van vanavond is het indrukwekkende ‘distant train’, waarmee de band om bijna stipt kwart voor 9 binnen no-time de aandacht op zich weet te vestigen en greep op het publiek krijgt: alle gesprekken verstommen en de gezichten zijn op het podium gericht. Wat meteen duidelijk wordt: achter de geluidstafel heeft men de zaak goed onder controle, en ook de performance van de band is dusdanig dat het geluid van hun studio-opnamen per direct verbleekt. Weer een stapje verder gaat het bij ‘answer the question’, als Olivia in de vorm van zeer aantrekkelijke verschijning de band op het podium versterkt. Een enthousiast fluitconcert blijft dan ook niet uit, en zichtbaar meer ontspannen als vorige keer zorgt ze voor de aanvulling op de vocalen van gitarist Bryan. Het is de mix van deze twee uiterst verschillende stemmen wat voor een ijzersterke combinatie zorgt, en hoewel een eerste indruk maar een keer gevormd kan worden, weet de band een bijna identieke impact als de vorige keer bij me te creeeren!

[singlepic id=14227 w=320 h=240 float=right]En deze indruk blijft zich voortzetten: in een show die in totaal zo’n twee-en-een half uur duurt, weet de band het publiek met een verassende setlist te onderhouden. Er staan nummers op waar je van te voren weet dat ze niet zullen ontbreken, maar het feit dat bijv. ‘evergreen’ en ‘passengers’ als respectievelijk 3e en 6e nummer al langskomen i.p.v. redelijk achteraan, had ik niet verwacht. Hoewel een evenwichtige mix van nummers, is het dus vooral de volgorde welke voor een verassing zorgt. Daarnaast is het gemak waarmee de band op het podium staat een genot om naar te kijken, hoewel juist hierdoor wel iedere vorm van showelement ontbreekt: alleen Olivia zorgt tussendoor voor wat afwisseling door af en toe ‘een beetje los te gaan’. Is dit gebrek aan show een minpuntje? Nee hoor, absoluut niet!

Tijdens het concert wordt het al snel duidelijk dat dit zo’n avond is die alleen door de liefhebbers bezocht wordt: het is opvallend stil in het publiek. Geen hinderlijke gesprekken, maar pure focus op de band. Juist dit zorgt er voor dat ik de sfeer als redelijk uniek ervaar: tijdens rustige passages kijk ik bijna beschaamd om me heen als ik een foto maak en met het geluid van m’n camera bang ben om de serene sfeer te verstoren. Als op een gegeven moment door Olivia een mooi kerstmutsje opgezet wordt besef je ineens dat het einde nadert en dat de tijd omgevlogen is. Met een herinnering aan weer een mooi optreden in mijn lijstje begeef ik mij richting station om de trein terug naar huis te nemen. Hoewel ik toch 1 kanttekening ga plaatsen: het immens indrukwekkende ‘mother nature’ stond vanavond niet op de setlist…

setlist; 1 distant train – 2 answer the qustion – 3 evergreen – 4 deep in borrowdale – 5 something better – 6 passengers – 7 ice – 8 the last climb – 9 questioning eyes – 10 hold the sun 11 – the dark before the dawn – 12 go well diamond heart – 13 half the mountain – 14 – spirit of autumn past part II – 15 the last bright light – 16 forever young – 17 and when the war is over – 18 heroes never die – 19 over the rainbow – 20 greg lake – 21 fairytale of new york – 22 slade

[nggallery id=1178]