Mould – Pull & Repulsion

Mould is een nieuwe Nederlandse band met toch ook een paar bekende gezichten. Mark de Smit zat een tijdje in de Belgische band Powerstroke, Koen van Soelen kennen sommigen misschien van Swamp Machine en Rob Dekker speelde eerder al in Novaria. Met dan nog zangeres/gitariste Jeska Buhmann en gitarist Juriën Quaars komt het aantal lowtuned gitaren in Mould op drie. Mould brengt sonic doom en epic sludge en dan kun je nooit genoeg gitaren hebben.

Het debuutalbum Pull & Repulsion komt uit op het Belgische label Polderrecords en de opnames gebeurden in Brussel (B). Niet dat er in Nederland niemand is die deze muziek net zo goed had kunnen opnemen en uitbrengen, maar in België leven de gezochte genres waarschijnlijk net iets harder dan in Nederland. En in verplaatsing zal Brussel vanuit Zeeuws-Vlaanderen vermoedelijk wat vlotter karren dan pakweg Amsterdam of Arnhem.

Het thema in muziek en lyrics op Pull & Repulsion is dualiteit. Er zijn altijd twee kanten aan een verhaal, alles wat bestaat heeft een schaduwzijde, niets is wat het lijkt, … Daar kan je letterlijk alle kanten mee uit en in de breinen van de bandleden van Mould levert dat een heel gevarieerd album op, met veel afwisseling van soorten emoties en ritmes en met scherpte en diepte in de lyrics. Zo hebben wij dat graag. Bij de teksten voel ik soms een soort verwantschap met andere bands die sonic doom en sludge brengen .

De toon die gezet wordt op dit album, is er één van aanwezige leegte, donkerte, tastbare angst en koude rillingen. De muzikale mosterd daarvoor haalden ze bij YOB, Windhand, Neurosis en Thou. Wij horen zelf raakpunten met enkele bands dichter bij huis: onder meer Dool, Modder, Lethvm, Splendidula en Doodseskader.

Ondanks de variatie in all things slow en heavy volgt in de tracks van Mould alles logisch op elkaar, zit er vaak een organische progressie in de melodie en heb je nergens het gevoel dat er willekeurig wat leuke stukken aan elkaar geplakt werden. Elke song heeft bovendien een eigen gezicht en al na een paar luisterbeurten ben je helemaal mee op het door deze band uitgestippelde pad.

Pull & Repulsion is een sterk debuutalbum. Mijn persoonlijke favorieten zijn To Control The Sky, Age of Obsidian en Face The North.

Related posts

Ear Danger – Minotaur

Nine Stones Close – Diurnal

Axamenta – Spires