“The Resistance” is het vijfde studio album van Muse. Deze cd is opgenomen in Italië en door de band zelf geproduceerd. Het nummer “Uprising” is de eerste single van dit album en deze is veel belovend. Is de rest van het album ook zo goed?

De cd start met de single en dit is dan ook meteen het meest rockgerelateerde nummer van de cd. Het tweede nummer “Resistance” sluit daarbij qua tempo goed aan. “Undisclosed Desires” is vervolgens weer een stuk rustiger, wat even een aangename adempauze geeft na de eerste twee nummers.

“United States of Eurasia” zou zo een nummer van Queen kunnen zijn. Dit nummer bestaat eigenlijk uit twee liedjes en heeft daarom de extra titel “Collateral Damage”. Het tweede deel bestaat alleen uit pianomuziek en had wat mij betreft weggelaten mogen worden. Het zesde en zevende nummer zijn gelukkig wat meer rock en minder theatraal waardoor de verschillende muziekstijlen op het album in balans zijn. Tijdens het luisteren naar “Unnatural Selection” heb ik tevergeefs gezocht in het cd-boekje naar een vermelding van een gastoptreden van de zanger Serj Tankian (System of a Down). In dit nummer zijn namelijk Armeense invloeden te horen en de stem van Muse-zanger Matt Bellamy lijkt hierbij erg op die van Serj.

De cd wordt afgesloten met de symfonie “Exogenesis” die bestaat uit drie delen en waarvoor Muse heeft samengewerkt met 40 muzikanten. Ieder deel heeft zijn eigen sfeer en kan dan ook afzonderlijk geluisterd worden. Toch vormt het samen een geheel.
In tegenstelling tot de single bevat het album in het algemeen weinig uitbundige gitaar-riffs en hierdoor zal niet iedere Muse-fan blij worden van dit album. Toch ontdek je bij iedere luisterbeurt weer iets nieuws waardoor de meeste luisteraars het album steeds beter zullen vinden.

Muse will not force us, Muse will not degrade us, but Muse will be victorious ! Dat blijkt wel uit het feit dat Muse optreedt in een uitverkocht Ahoy op 14 november!

Tracklist:
1. Uprising
2. Resistance
3. Undisclosed Desires
4. United States of Eurasia ( + Collateral Damage)
5. Guiding Light
6. Unnatural Selection
7. MK Ultra
8. I Belong To You
9. Exogenesis Symphony part I ( Overture)
10. Exogenesis Symphony part II ( Cross Pollination)
11. Exogenesis Symphony part III ( Redemption)