Females Rock is een initiatief van Philippe De Clercq: concertavonden op een breed scala aan plaatsen en podia waar de gemeenschappelijke deler rockbands met minimaal 1 vrouwelijk lid is. Deze zaterdagavond is de locatie The Rambler in Eindhoven, de bands zijn My Best Sunday Dress en Pandora’s Bliss. Beiden zijn totaal onbekend voor mij…

[singlepic id=20078 w=320 h=240 float=left]Opener van de avond is My Best Sunday Dress: een band die nog niet zo heel lang bestaat (hun eerste EP “Ready to Wear” dateert van 2010). De band is opgericht door de Brusselse YAS en brengt neo-grunge ten gehore. Na een korte instrumentale intro stapt een lief meisje in gothic kleding het podium op en grijpt naar de microfoon. De aanblik strookt eigenlijk niet helemaal met mijn verwachting n.a.v. de vooraankondiging, maar ik wordt bruut wakker geschud als ze haar strot opentrekt en ineens associeer ik het woordje “lief” niet meer direct met haar: ze klinkt rauw en doorleefd als een echte rockchick. Het duurt niet lang voordat er associaties met bands als Hole bij me boven komen drijven, waarbij de band allesbehalve als een copycat klinkt. Naast het feit dat YAS als boegbeeld de nodige aandacht naar zich toe trekt, is het ook de bassiste die bijna als een anti-rockchick de linkerkant van het podium flankeerd: ingetogen maar met een immens grote glimlach staat ze het hele optreden te spelen: het is gewoon een genot om iemand zoveel plezier in spelen te zien hebben.

[singlepic id=20089 w=320 h=240 float=right]Weet de eerste band al een flinke portie rock neer te zetten: Pandora’s Bliss gaat er meteen nog een tandje harder overheen. Waar in de voorankondiging nog sprake is van een trio staat er toch echt een 4e persoon met gitaar op het podium, nog meer decibellen zijn gegarandeerd! Muzikaal is al snel duidelijk dat ze in het zelfde vaarwater zitten van bands als Nirvana: naast punk(rock) is het veel Seattle grunge die de boventoon voert. De energie van deze band is echter van dien aard dat Nirvana eigenlijk snel in de schaduw staat: Annie (zang & gitaar) en Mia (zang & bas) laten duidelijk zien en vooral horen hun mannetje te staan. Sterker: ik heb genoeg bands gezien die punk en rock ’n roll prediken, maar hier nog veel van op kunnen steken. Pandora’s Bliss heeft dan ook niet voor niks samen met US Bombs, K’s Choice en Therapy het podium mogen delen. Na de snoeiharde set kan de roep om een toegift dan ook niet uitblijven, en krijgt het publiek uiteraard nog een extra’tje!

Ik denk niet dat de kans groot is dat ik (een van) beide bands nogmaals live te zien zal krijgen. Maar ik weet wel dat beide optredens goed zullen blijven hangen!

[nggallery id=1698]

[nggallery id=1699]