Sommige bands blijven zichzelf opnieuw uitivinden. The Chemical Romance toont zich hier weer eens een goed voorbeeld van. Na twee meer standaard emo albums kwamen ze met het prachtige conceptalbum The Black Parade op de proppen. Op dit conceptalbum, waarin elk nummer gaat over de dood, liet de band zich van hun meest muzikale kant zien met bijzonder gevarieerde tracks. Speciaal voor het album trokken de jongens ook zwarte kostuums aan.

Ik was benieuwd hoe ze dat album gingen opvolgen. In eerste instantie wilden ze komen met een puur rockalbum en zeker geen conceptalbum zoals The Black Parade. De artistieke kant van comicf book liefhebber Gerard Way liet zich echter niet onderdrukken en er ontstond toch weer een nieuw conceptalbum.

Veel zonniger dan de Black Parade vertelt dit album het verhaal van een groepje jonge rebellen, The Fabulous Killjoys en hun wereld, een post-apocalyptisch 2019. Dat gebeurt aan de hand van een bijzonder gevarieerd aantal tracks. Zo zijn daar Party Poison (rock in de sfeer van Jet en the Vines), Party Go (een nummer dat in het begin even lijkt op een euro-house track). Goed materiaal voor singles zijn Na na na (al te horen op 3FM) en Sing.

Met dit album laat My Chemical Romance zien dat ze 1 van de meest creatieve bands zijn van de afgelopen jaren. Helaas gaan ze met deze sound ook wat fans van het eerste uur verliezen, daarvoor ligt het gewoon te ver af van het eerste album.