Met meer dan twintig albums op hun naam en een flinke livereputatie is de Schotse band is een gevestigde naam in de rockscene van de jaren zeventig en tachtig. De meesten zullen de band, die inmiddels meer dan veertig jaar bestaat, ongetwijfeld kennen van het nummer ‘Love Hurts’ (wat overigens een cover is van de Everly Brothers) en Dream On. Om het karakteristieke stemgeluid van leadzanger Dan McCafferty kun je niet heen. Je loopt ermee weg of je haat het.

Net als veel bands die maar door en door blijven gaan worden de albums niet altijd goed ontvangen. Of men probeert oude tijden te doen herleven en falen daar jammerlijk in, of men probeert iets totaal nieuws met alle gevolgen van dien. Soms pakt het goed uit, soms niet. Het vorige album The Newz (2008)  was een album dat alles nodig had om te slagen. Verrassend genoeg gebeurde dat ook nog eens.

De nieuwe plaat is naar eigen zeggen in één keer opgenomen zonder al te veel poespas. Gewoon een aantal mannen die van rockmuziek houden die een cd opnemen in een ruimte. De plaat wordt opgenomen en klaar. Met dit gegeven zou een spetterende, spontane plaat het logisch verwachte eindresultaat moeten zijn. Maar niets is minder waar. Het album is eentonig en de vaart is ook ver te zoeken. Het nummer ‘When Jesus Comes To Save The World Again’ duurt veel te lang en is daarnaast ook nog eens erg monotoom. Vergelijkbare situaties kunnen we herkennen in ‘Time And Tide’ en ‘Butterfly’.

Niet alles is teleurstellend, gelukkig maar. De opener ‘Big Dog’s Gonna Howl’ brengt ons terug naar de herkenbare sound van de seventies en ‘Radio’ en Lifeboat’ zijn lekker catchy. Voeg daar nog het nummer ‘Watch Your Back’ (in de stijl van AC/DC) aan toe en we hebben het lijstje goede nummers wel compleet.

Na de laatste tonen van de afsluiter ‘Sleeptalker’ te hebben gehoord kan ik alleen maar concluderen dat dit een van de zwakste albums is van Nazareth. De diehard fans zullen het album waarschijnlijk wel kopen, al is het alleen om hun collectie compleet te krijgen. Maar om teleurstellingen te voorkomen adviseer ik iedereen om in de koopjeshoek te kijken voor het oude werk.