Dit jaar vindt voor de 7e keer alweer Nederweert Live Openair plaats op het Raadhuisplein in Nederweert. Het twee dagen durende festival is gratis toegankelijk en bied een line up voor ieder wat wils. Vanavond staan op het programma Sungrazers, Handsome Poets, Mintzkov en Moss. Bij aankomst is het plein zoals tot nu toe elk jaar al het geval is geweest, leeg. De vrijwilligers gehuld in rode shirtjes zijn goed herkenbaar en staan klaar om de menigte die komen gaat te voorzien van hun natjes en droogjes. Tegen de tijd dat de 1e band on stage mag komen staat er al een kleine groep fans te wachten.

[singlepic id=11544 w=320 h=240 float=left]Op de website van Sungrazer is te lezen dat zij muziek maken van psychedelische jam tot stoner rock. Zij deelden het podium met o.a. Fu Manchu en hebben ook de grotere podia al mogen aanschouwen zoals Pink pop en waren te gast bij De wereld draait door. Een aardig lijstje zou je zeggen. Deze band maakt mij erg nieuwsgierig naar hun kunsten.
Wanneer de drie heren Rutger Smeets, Hans Mulders en Sander Haagmans het podium betreden staat er een groep bezoekers te wachten. De eerste indruk die gewekt wordt is die van lekker stoner rock en klinkt lekker in het gehoor. Wat opvalt, is dat er weinig in de nummers gezongen wordt maar dat er wel een moddervette sound op de menigte afgevuurd wordt. De rustige psychedelische stukken laten je weg dromen en geven je het gevoel dat het volop zomer is. Al is de zomer ver te zoeken op gebied van warme temperaturen, het zonnetje is toch nog even van de partij. De drie heren hebben er duidelijk zin in ondanks dat het toch rustig blijft op het plein. Er is weinig interactie met het publiek maar wanneer die er wel is blijken de heren gevoel voor humor te hebben.

[singlepic id=11560 w=320 h=240 float=right]Wanneer het tijd is voor Handsome Poets heeft een hele schare aan jonge dames de weg naar het podium op het Raadhuisplein gevonden. Keurig nemen ze vooraan een plaatsje om hun helden van zo dicht mogelijk te kunnen bewonderen. De naam van de band alleen al zegt genoeg en maakt me aan het denken wat ik van deze band mag verwachten, zullen ze hun naam eer aan doen? Wanneer de 5 heren on stage komen zie je het gelijk, ze zijn voor menig jonge dame in Nederweert inderdaad handsome. Meerdere hartjes zijn gesmolten en er wordt volop meegezongen. Interactie met het publiek gaat van een leien dakje en de muziek is ook erg fijn om naar te luisteren. Lekkere easy listening, opgewekte en frisse pop met een groovy randje eromheen. Wanneer de set afgesloten wordt met het wel bekende 3FM nummer Dance (The war is over) gaat de menigte los en wordt er nog een laatste dansje geplaatst. De menigte wil echter nog meer en dat krijgen ze ook. Er wordt nog 1 toegift gegeven en dan wordt het podium omgebouwd voor de volgende band.

Inmiddels is het Raadhuisplein gezellig gevuld met mensen. In vergelijking met vorig jaar is het nu een heel stuk rustiger. Zou het komen door de minder grote namen die deze keer op de affiche staan of hebben heel wat mensen de weg naar het buitenland gevonden om daar vakantie te houden? Het weer gooit in ieder geval geen roet in het eten want het is nog steeds droog na een week van heel wat regen.

[singlepic id=11571 w=320 h=240 float=left]Als Mintzkov het podium betreedt is het nog redelijk rustig vooraan bij het podium. Het lijkt wel of heel wat mensen het gezelliger vinden om met elkaar te staan kletsen bij de meerdere bars die rondom het raadhuisplein te vinden zijn en op de achtergrond de muziek van deze band te beluisteren. De set wordt stevig rockend begonnen en zwakt na een paar nummers wat af naar een aantal rustigere nummers. De sound die de band van begin tot eind neerzet is zwaar geladen en valt moeilijk te omschrijven welke stijl er duidelijk naar voren komt. Hoe hard ik ook probeer om erachter te komen ik vind er niet de juiste woorden voor. Het klinkt erg fijn in het gehoor, begrijp me niet verkeerd en ook het publiek wat wel de weg naar voren heeft gevonden delen deze mening. Als de band vraagt om een nummer mee te zingen dan werkt het publiek hier graag aan mee. Een leuke intermezzo wordt ten gehore gebracht met het Frans talige liedje Putain Putain. De vertaling hiervan laat ik even achterwege maar het Belgisch volkslied wat er subtiel in verwerkt geeft een leuk toontje.

Na een goede nachtrust ben ik weer terug in Nederweert voor dag twee van het festival. De weersvoorspellingen doen me achter de oren krabben en laten me hopen dat het droog blijft. Voor nu schijnt het zonnetje nog lekker en is het terrein nog leeg. Voor de tweede dag op rij staan de vrijwilligers klaar om voor de bezoekers van vandaag te zorgen dat zij niets tekort komen.

[singlepic id=11624 w=320 h=240 float=right]De mannen van Early Adopters mogen vandaag het spits afbijten. Deze uit  Horst afkomstige band speelt een broeierige gitaar rock. Lekker up tempo wordt de set begonnen om daarna afwisselend wat harder en rustiger werk te spelen. Publiek is er op dit moment nog nauwelijks en dat is erg jammer. Deze heren hebben laten merken dat ze meer publiek verdienen. Ze genieten duidelijk van het muziek maken op het podium en dat werk zichtbaar door op het weinige publiek wat toch voor hen gekomen is. Er wordt weliswaar zachtjes meegezongen en heel af en toe wordt er mee ge airguitared. Tijd vliegt snel en voor ik er ook maar erg in heb is de set voorbij en wordt het podium omgebouwd voor de volgende band.

[singlepic id=11646 w=320 h=240 float=left]De temperatuur is lichtelijk gedaald buiten en zorgt ervoor dat iedereen wel een trui of jas aantrekt. Voor Capeman zijn set mag laten horen komt de mededeling dat Amy Winehouse dood is gevonden. Eerst wordt verbaasd  gekeken maar al snel worden de nodige grappen gemaakt. Tijd om te treuren is er niet want het leven gaat door en ook Nederweert Live Openair raast gewoon verder. Tot mijn verbazing blijft het ook bij deze band erg rustig aan publiek. Deze mannen weten wat rocken is, ronkende gitaren, door merg en been dreunende bassen en drums die tekeer gaan als een malle en dat subtiel gemixt met perfect gedoseerde elektronica zorgt voor een fijn geluid. Desondanks dat de muziek uit nodigt om te dansen blijft dit toch uit. De nummers volgen elkaar op een rap tempo op waardoor er weinig tijd is om een praatje tussendoor te doen maar dat drukt de pret niet. Vol gas vooruit en bij het laatste nummer van de set gooien de mannen er alles uit wat ze in huis hebben. Onder het genot van een klein applausje verlaten zij het podium.

[singlepic id=11614 w=320 h=240 float=right]Inmiddels is het tijd voor een artieste waar ik naar uitgekeken heb om haar live te mogen aanschouwen. Meerdere positieve verhalen hoorde ik voorbij komen waardoor mijn nieuwsgierigheid alleen maar groeide. Niemand minder dan Yasmin laat zien dat ze een rockchick met ballen is. Deze dame heeft dan ook een heel hoog Anouk gehalte over zich heen. Zelfs de attitude die daarbij hoort laat zij zien op het podium. Een dijk van een stem die je omver blaast aangevuld met het nodige ruige gitaarwerk, wat wil en mens nog meer. In tussen tijd lijkt Yasmin’s stem de nodige mensen naar het raadhuisplein gelokt te hebben want voor het podium is het nu gezellig gevuld en is het mij  duidelijk geworden voor wie zij gekomen zijn. Een moddervette sound boeit me van begin tot eind en doet mij beseffen dat deze dame nog zo jong is maar een performance neerzet waar je stijl van achterover slaat. Mij is duidelijk dat we van Yasmin nog heel wat gaan horen. Ook deze set is voorbij gevlogen en tijd voor een toegift is er niet meer. Erg jammer want dit smaakte naar meer.

[singlepic id=11638 w=320 h=240 float=left]De vierde artiest die on stage komt is Bastian. Hij trakteert ons op een flinke dosis groove en funk met een jaren 80 twist. De band heeft er zin in en geniet duidelijk van hun performance on stage. Een muur van gitaargeweld aangevuld met de nodige synths worden afgevuurd op het publiek en voornamelijk de eerste rij met mensen gaat helemaal los. Met veel passie bespeeld de bassist zijn basgitaar waardoor mijn gedachten zelfs bepaalde schunnige dingen verzinnen die ik hier niet neer ga zetten. Deze band is een genot om naar te kijken en te luisteren. Regelmatig betrap ik mezelf erop dat het erg moeilijk is om stil te blijven staan. Dansen zal en wordt er ook gedaan wat zorgt dat de temperatuur op het Raadhuisplein stijgt. Bastian sluit af met een nummer wat iedereen wel kent, “You’ve Got My Love”.

Het podium wordt nog een laatste keer omgebouwd voor de laatste artieste die op het programma staat. In tussentijd worden de nodige paraplu’s uit handtassen gehaald en jassen worden aangetrokken. Hier en daar valt er al een drupje regen en komt de weersvoorspelling toch uit. De regen komt eraan.

[singlepic id=11602 w=320 h=240 float=right]Wanneer je Giovanca met haar band op het podium aan het werk ziet merk je gelijk, hier staat een ontzettend getalenteerde dame te performen. Verschillende invloeden zoals pop, soul en funk zijn duidelijk te horen. Giovanca weet het publiek te bespelen en blaast iedereen omver met haar stem. Uitermate dansbare muziek die je laat swingen en grooven.  Een fijn samenspel tussen de band en Giovanca staat centraal en dat is fijn om te zien. Na de eerste drie nummers komt helaas de regen met bakken uit de lucht gevallen en zorgt ervoor dat heel wat mensen beschutting zoeken. Giovanca laat zich niet uit het veld slaan en performed gewoon verder. Erg jammer om de laatste act van Nederweert Live Openair toch nog in het water te zien vallen.

[nggallery id=950]

[nggallery id=951]

[nggallery id=952]

[nggallery id=953]

[nggallery id=957]

[nggallery id=959]

[nggallery id=956]

[nggallery id=958]

[nggallery id=955]

[nggallery id=954]