[singlepic id=3935 w=320 h=240 float=left]In een nog betrekkelijk lege W2 ligt de taak bij het Nederlandse The Resistance Plot om te sfeer te zetten voor de rest van de avond. Ze kenmerken zichzelf als een band met een typisch Amerikaanse sound: southern-, alternative & indierock zijn kenmerkend voor hun invloeden. In de band SoulLab liggen een gedeelte van de roots van The Resistance Plot, en dat ze geen groentjes zijn laten ze duidelijk zien in hun stevige performance.

Ondanks dat lukt ’t ze toch niet helemaal om de mensen van de bar los te trekken en plaats te nemen voor ’t podium: de mensen blijven wat verspreid door de zaal en aan de bar hangen. Alleen direct vooraan bij ’t podium een aantal bezoekers die bewust de bar laten voor wat ’t is en een kijkje nemen wat deze band te bieden heeft.

Na ombouw van ’t podium is ’t de taak van New Model Army om de mensen waar voor hun geld te geven. De zaal begint nu flink vol te stromen, en opvallend is het grote aantal bezoekers van Duitse afkomst: schijnbaar heeft de band daar een grote schare fans die de moeite genomen hebben om naar Den Bosch af te reizen.

[singlepic id=3952 w=320 h=240 float=right]Het debuutalbum van de heren stamt uit 1984, wat betekent dat ze al meer dan 25 jaar op de planken staan. Dat ze weten waar ze mee bezig zijn, blijkt wel uit hun geweldige live-act: hun muziek staat als een huis. Met hun mix aan punk, post-punk, metal, gothic rock, rock noir, folk rock, indie rock en weet ik wat voor invloeden er nog meer zijn was de ruimte voor ’t podium binnen luttele seconden veranderd in een grote deinende moshpit waar jong en oud uit volle borst alle nummers mee stond te zingen. Dames werden op de schouders van hun partner gezet, en in een bijna uitverkochte W2 werden alle bezoekers getrakteerd op een 2 uur durende show zonder geouwehoer.

Voordat ik er heen ging, kende ik de band van naam en enkele nummers. Natuurlijk heb ik van te voren e.e.a. geluisterd, maar om eerlijk te zijn ging ik zonder echte voorkennis of een idee wat me te wachten stond naar het optreden toe. Achteraf terugkijkend is het optreden van New Model Army een van de meest indrukwekkende welke ik het afgelopen jaar meegemaakt heb!

[nggallery id=289]

[nggallery id=290]