De Somme is een rivier in Frankrijk waar tijdens de Eerste Wereldoorlog een slagveld plaatsvond waarbij een jonge soldaat genaamd Adolf H. aan zijn gezicht gewond raakte en voortaan zijn haar over het litteken kamde. Het was ook één van de eerste slagvelden waarbij er tanks werden ingezet. De Finse band Nighon klinkt als een tank.

De Finnen hebben met The Somme een nieuwe conceptplaat gemaakt en de band heeft de geschiedenisboeken (lees wikipedia) goed doorgelezen. Het nummer Scharnhorst over het gelijknamige Duitse slagschip wat ten onder ging  op 26 december in de Zeeslag bji de Noordkaap. Altafjord over de gelijknamige plek waar het Duitse slagschip Tirpitz in WOII lange tijd voor anker lag en verrast werd door bommenwerpers. Het zijn mooie verhalen helemaal als er mooie achtergrondmuziek bij gespeeld wordt.

Want niet alleen tekstueel, ook muzikaal valt er goed te genieten van deze enorme brok metal. Denk aan death metal met grunts en zuiver gezongen refreinen. Met nieuwe zangeres Alva Sandström hebben ze een juweel gevonden. Haar stem klinkt temidden van al het gegrunt en de zware riffs alsof de kruiddampen even verdwijnen van het slagveld en de zon zich even laat zien. Eerste single The Greatest of Catastrophes is daarom een goede keuze geweest om als eerste single uit te brengen.

Nighon heeft het in zich om in stadions te spelen.Hun muziek is niet zo groots als succesvolle buur Sabaton, maar het is wel veel harder en dat is toch iets waar metalheads van houden.