Vier jaar hebben de fans van Night Ranger moeten wachten op een nieuw studio album. Het goede nieuws is echter dat Somewhere in California het wachten meer dan waard is geweest.

De harde en modernere sound van voorganger Hole in the sun uit 2007 kon niet ieders goedkeuring wegdragen. Een album waarop de band (voor hun doen) behoorlijk stevig van leer trok maar wat enigzins ten koste ging van het typische catchy en melodieuze geluid van Night Ranger. Ondanks dat blijft Hole in the sun een uitstekend album. Toch zullen de reacties naar aanleiding van dit nieuwe album waarschijnlijk een stuk positiever zijn want op Somewhere in California klinkt de band weer als vanouds.

Liefhebbers van klassieke Night Ranger albums als Midnight madness, Dawn Patrol en Big life komen met dit album prima aan hun trekken. Muzikaal is Somewhere in California een mengelmoes van al deze albums bij elkaar. Opvallend is dat originele gitarist Jeff Watson er al een poosje niet meer bij is en zijn vervanger Joel Hoekstra niet of nauwelijks voor hem onder doet. Hoekstra heeft het stokje overgenomen van tijdelijke vervanger Reb Beach (Whitesnake) en lijkt nu dus een vaste waarde te zijn binnen de band. Het heeft de sound niet of nauwelijks veranderd en dat is best knap aangezien het gitaarduo Watson/Brad Gillis een perfecte combinatie bleek te zijn mede door het feit dat beide gitaristen qua stijl totaal verschillend waren maar elkaar perfect aanvulden. Compliment dus voor Hoekstra want het gitaarwerk is werkelijk om te smullen.

Naast Gillis zijn uiteraard ook zanger/bassist Jack Blades en zanger/drummer Kelly Keagy nog altijd van de partij en zijn mede door hun aparte stemgeluid verantwoordelijk voor een groot deel van de typische Night Ranger sound. Eric Levy op keyboards maakt de line-up compleet. Het album straalt veel spelvreugde uit en is dan ook een ideaal plaatje om de zomer mee te beginnen.

Growin’ up in California, Bye bye baby (not tonight) en Follow your heart zijn nummers waar iedere Night Ranger fan erg vrolijk van zal worden. Toch zijn het vooral de klasse ballad Time of our lives (had zo op Midnight madness kunnen staan), No time to lose ya en het geweldige Live for today die indruk maken. Alles wat Night Ranger goed maakt zit in deze songs verwerkt. Maar ook de stevigere sound van Hole in the sun komt in Rock ’n Roll tonite nog even om de hoek kijken. Somewhere in California is dus voor ieder wat wils en zonder enige twijfel een van de beste releases van dit jaar tot nu toe.