Er is niets viezer dan een bordje lauwe tomatensoep met slijmerige vermicelli en stukken rundvlees met dat vieze gele vetrandje. Het is niet dat vetrandje wat het smerig maakt maar de temperatuur. Soep verliest daardoor meer dan driekwart van zijn kwaliteit. Dat geldt eigenlijk wel voor elk voedsel wat je warm moet nuttigen. Het is alleen slim om warm en koud te mengen tijdens een bad of tijdens het handen wassen. Of het ook verstandig is in de metalwereld? Goeie vraag. Laten we het eens aan Nightrage vragen. De band is voor de ene helft Grieks en de andere helft Zweeds. Warm en koud. Na zes albums hebben ze met The Venomous hun zevende plaat uitgebracht. En mijn reactie is nogal ja, lauw. Sorry.

De band heeft vier leden die we even doornemen. Het waarom zal later beantwoord worden want als je iets eigenlijk niet moet doen in een recensie, is het de bandleden bij naam en instrument noemen, simpelweg omdat niemand dat interesseert. Tenzij het een grote naam is als Ozzy Osbourne of Jimmy Page. Here we go: Marios Iliopoulos speelt gitaar, Anders Hammer speelt basgitaar, Ronnie Nyman doet de vocals, Magnus Söderman speelt gitaar en Lawrence Dinamarca (mooie achternaam) speelt drums. Goed. Wie kent deze heren? Correct. Niemand. Laten we nu eens de namen van de ex-bandleden doornemen: Nicholas Barker, Jesper Strömblad, Gus G, Tomas Lindberg. Wie kent deze heren? Correct. Bijna niemand. Waarom zijn deze toch wel getalenteerde muzikanten weggegaan bij Nightrage? Konden de Zweden het niet waarderen dat hun servies kapot werd gegooid als de Griekse bandbroeders kwamen eten? Of konden de Grieken de Zweedse kou niet meer aan? Hoe dan ook het heeft de band geen windeieren gelegd.

The Venomous is een plaat waar je de melodieën van In Flames verder door kunt trekken naar The Haunted. Melodieuze death metal en trash dus. Waar een band als In Flames erg goed is in een pakkende melodie schrijven en The Haunted erg goed is in hakkende trashriffs combineren met agressieve vocals, is Nightrage net middelmatig. We hebben het allemaal weleens eerder en beter gehoord.

Maar mocht je The Haunted net te agressief vinden en In Flames net te melodieus, dan is Nightrage wel een goed begin. Ga daarna wel alsjeblieft The Jester Race, Slaughter Of The Soul of rEvolver luisteren. Die platen zijn en blijven gloeiend heet.