De regen komt met bakken uit de lucht gevallen als ik aankom bij de Heineken Music Hall. Niet geheel onverwacht maar toch verbaasd staat er bij de ingang een rij waar je u tegen zegt. Vooral het eerste stuk van die rij zijn de trouwe fans die vaak al de hele dag voor de deur bivakkeren om hun helden van zo dichtbij mogelijk te kunnen bekijken. De nodige krukjes, plastic poncho’s en ander afval blijven liggen als de deuren dan eindelijk open gaan. Vanavond op het programma staan er drie bands: Battle Beast, Eklipse en uiteraard Nightwish. De show van vanavond maakt deel uit van de Imaginaerum World Tour. Dit wetende schept hoge verwachtingen die zeker waar gemaakt zullen worden.

[singlepic id=16192 w=320 h=240 float=left]Bij binnenkomt  is de zaal al redelijk gevuld. Het podium is netjes aangekleed en tot mijn verbazing hangt het doek van Eklipse omhoog. Battle Beast zou volgens de online programmering de aftrap geven.  Zodra de dames van Eklips de aftrap geven wordt het me volledig duidelijk waarom er die wissel in programmaring heeft plaatsgevonden. De vier dames spelen hedendaagse muziek maar dan volledig gespeeld op strijkinstrumenten. Je kan het vergelijken met een huiskamer concert. Het heeft dezelfde sfeer en is wat mij betreft een waardige opener voor de avond. Ook het podium heeft die uitstraling. Een rustig decor en een paar ouderwetse straatlantaarnpalen kleden het geheel mooi aan. De kleding van de dames zou zomaar eens terug gevonden worden in de kleerkast van Lady Gaga. Misschien is dit ook wel een inspiratie bron voor de vier uitermate getalenteerde dames. De korte set is gevarieerd, nummers van Lady Gaga, Coldplay en Justin Timberlake komen voorbij. Voor elk wat wils dus.

Iets minder subtiel gaat het er aan toe bij Battle Beast. Deze band speelt traditionele heavy metal. Rauw en als een los geslagen tornado razen zij door hun set. Up tempo nummers worden op het publiek afgevuurd en deze gaat daarop helemaal los. Rondzwiepende haren, metal tekens door heel het publiek. Geweldig om het publiek los te zien gaan. De sfeer zit er goed in en dat is wat telt. Met twee support act als deze kan het niet anders dan dat het een geweldige avond gaat worden.

[singlepic id=16066 w=320 h=240 float=right]De tijd vliegt voorbij en voor je er erg in hebt is het alweer tijd voor de act waar het publiek voor gekomen is, Nightwish!
Een wit doek wordt voor het podium gespannen en allerlei attributen als een piratenschip orgel worden het podium opgedragen. Het publiek wacht in spanning af. Alle lichten doven, tijd voor de show!
In silhouet op het witte doek zie je Marco in een schommelstoel zitten. Hij zingt het openingsnummer “Taikatalvi”. Deze vorm van opening is echter niet nieuw. Tarja (oud zangeres van Nightwish) maakte hier een paar jaar geleden ook al gebruik van bij de presentatie van haar album “My Winter Storm”.  “Storytime” is het tweede nummer van de avond.
Het publiek heeft er zin in en dat merkt de band op. Anette, Marco, Tuomas, Emppu en Jukka genieten met volle teugen. Marco en Emppu zoeken elkaar regelmatig op om geintjes met elkaar te maken. Het publiek smult ervan. Ook schroomt Emppu het contact met de fotografen in de fotopit niet. Leuk om een band zo te zien genieten van waar zij goed in zijn, briljante muziek maken!
[singlepic id=16053 w=320 h=240 float=left]De set is lekker up tempo en biedt plaats voor nieuw en ouder werk. Nummers van eerdere albums: Dark Passion Play, Once, Over The Hills And  Far Away zijn goed vertegenwoordigd.
Dat Anette veel heeft geleerd op gebied van zang en performance is goed merkbaar. Zij is goed bij stem en schroomt ook niet om de interactie met het publiek en de band op te zoeken. Echter moet ik wel opmerken dat vooral het ouder werk moeilijk haalbaar voor haar is. Nemo wordt in een akoestisch nummer gegoten, wat haar stem erg goed uit de verf laat komen.  Bij het nummer “Over The Hills And Far Away” moet Anette gered  worden door Marco omdat zij de hoge uithalen niet haalt. Begrijp me niet verkeerd, zij  is echt geen slechte zangeres. Als je met een rock stem opera probeert te zingen dan heb je het moeilijk. Ik heb dan ook echt diep respect voor die pogingen en doe het haar dan ook niet na. Een adempauze wordt gecreëerd door het nummer “Slow, Love, Slow”. Het publiek reageert hier gemengd op, de ene vind het vet terwijl de ander juist de tijd gebruikt om een biertje te halen. Zoals ik eerder in mijn album review al aangaf hoeft dit nummer voor mij niet zo. Ik geef het een kans maar het nummer kan mijn aandacht niet vast houden.
[singlepic id=16067 w=320 h=240 float=right]Op Imaginaerum zijn een aantal instrumenten als verschillenden  fluiten, trommels, doedelzakken te horen. Hier was een extra gast voor aanwezig die hiervoor zorgt dat deze live ook erg goed overkwamen. Dat er tijd gestoken is  in de pyro show ga ik ook niet ontkennen. Nog nooit heb ik zoveel vuurwerk gezien in één show.
Met “Last Ride Of The Day” wordt op een gepaste manier het einde van de set ingeluid. Het publiek gaat helemaal los, ze dansen, zingen mee. Onder luid applaus verlaat de band het podium. Nog nooit heb ik zoveel mensen tegelijk hun voeten horen stampen of horen schreeuwen ”We Want More!”. En meer krijgen ze! Een traktatie van twee nummers. Tuomas op de toetsen zet het nummer “Finlandia” in. Het nummer wordt steeds meer uitgebreid door het toevoegen van de bass, gitaar en drums. Uiteindelijk staat de hele band weer op het podium. Het nummer maakt heel wat los bij het publiek. Her en der zie ik armen om elkaar heen geslagen [singlepic id=16050 w=320 h=240 float=left]worden, een traantje weggepinkt worden of zelfs mensen die op hun eigen manier dansen of het nummer invulling geven.  “Song Of Myself” is dan ook het allerlaatste nummer wat de band speelt. De band gaat nog één keer voluit, net als het publiek. Alles wordt uit de kast gehaald om met een knal de show te eindigen. Gelukkig wordt de ontzettend lange lap tekst op het eind van het nummer ons bespaard. Het nummer “ Imaginaerium” wordt ingezet en met een diepe buiging neemt de band afscheid van het publiek. Drum stokjes en plectrums worden het publiek ingegooid. Nog nagenietend van alle mooie momenten van deze show loop ik de zaal uit om nog even een kijkje te gaan nemen bij de after party met Hangover Hero.

Set list Nightwish:
Taikatalvi, Storytime, Wish I Had an Angel, Amaranth, Scaretale, “Slow, Love, Slow”,I Want My Tears Back, Come Cover Me, The Crow, the Owl and the Dove, The Islander, Nemo, Last of the Wilds, Planet Hell, Ghost River, Dead to the World, Over the Hills and Far Away, Finlandia, Song of Myself, Last Ride of the Day, Imaginaerum

[nggallery id=1339]

[nggallery id=1350]

[nggallery id=1352]

[nggallery id=1354]

[nggallery id=1353]