Vanavond staat de avond bij PopEi in het teken van Noise: 2 bands van Nederlandse bodem mogen zich presenteren.

[singlepic id=6665 w=320 h=240 float=left]Opener van de avond is de uit Voorhout afkomstige viermansformatie Space Siren, bestaande uit Gwendolien (zang & gitaar), Corno (gitaar), Aico (bas) en Ineke (drums). Wanneer ze beginnen te spelen, verplaatsen de wachtenden in het café (er was een klein half uurtje uitloop op het programma) zich naar de zaal, en aan het einde van het eerste nummer kijkt de band tegen een goed gevulde zaal aan. Hun hele optreden staat grotendeels in het teken van de eerder dit jaar gepresenteerde 7″ (ja, op vinyl!), en hoewel mijn eerste kennismaking met deze band, valt het contrast tussen de dromerige stem van de zangeres en de rest van de muziek mij eigenlijk best wel goed in de smaak! Dit alles wordt gepresenteerd in een bijna continu in nevel gehuld podium, waarbij bijna geen frontlighting gebruikt wordt, wat resulteert in een bijna abstracte podiumpresentatie.

[singlepic id=6675 w=320 h=240 float=right]Met slechts 3 repetities achter de rug is het optreden van Nikoo tevens de eerste try-out voor de band. Hun debuut EP Nikoo is gratis op internet uitgebracht, en dat heeft de groep onder leiding van Joep van Son geen windeieren gelegd: genoeg aandacht in de nationale en internationale media, en vanavond een bijna volle PopEi zaal! Waar Space Siren nog een belangrijk aandeel in de zang had, is dit bij Nikoo veel minde sterk aanwezig, daarintegen staat er zelfs iemand op het podium die zich continu exclusief bezig houdt met het produceren van noise. Resultaat is een optreden, wat in mijn beleving nog abstracter overkwam dan het voorprogramma, temeer ook omdat de zelfde lichtshow op het podium uitgevoerd werd: veel silhouetten, gehuld in nevel.

Ik heb zelf helemaal geen ervaring met dit soort muziek, en het is eigenlijk gewoon toeval geweest dat ik op deze avond terecht ben gekomen. Vandaar dat ik geen oordeel over de optredens uit zal spreken, maar wat ik wel kan zeggen is dat de optredens voor mij anders en verrassend genoeg waren om niet meteen weer te vergeten!

[nggallery id=543]

[nggallery id=542]