[singlepic id=6010 w=320 h=240 float=left]Aangekomen bij de 35ste editie van het driedaagse festival Nirwana Tuinfeest in Lierop staat er al een lange rij voor de ingang. Vanavond staan de bands Sleazy Dreams, Sepultura, Ill Nino, Sick Of It All en Monster Magnet op het programma. Het is schitterend weer en de mensen in de rij hebben er zin in.

Bij binnenkomst staat er ook een lange rij voor de muntenbalie, gelukkig zijn de munten van vorig jaar nog geldig. Nirwana hanteert nog steeds een schappelijke muntprijs van € 1,80. Hier zouden veel festivals nog wat van kunnen leren. Er zijn dit jaar meer kraampjes dan voorgaande jaren. Alle optredens zijn nog steeds maar op een podium waardoor je niets hoeft te missen.

Door het winnen van de bandcover-wedstrijd op het Eurosjopper Festival mag de band Sleazy Dreams dit jaar Nirwana’s Tuinfeest openen. Helaas is de ingang van Nirwana niet op tijd open waardoor de mensen die nog in de rij staan het begin van het optreden moeten missen. Sleazy Dreams maakt een combinatie van de wat klassieke rock met poppunk en spelen voornamelijk eigen werk met hier en daar een cover. Ondanks het ontbreken van veel publiek gaan de mannen van de band er wel voor en het resultaat mag er wezen. Met moeite mogen ze hun set afmaken, want de roadies van Sepultura staan al te popelen wanneer de band het laatste nummer willen spelen.

[singlepic id=6019 w=320 h=240 float=right]Het is al erg druk voor het podium als de Braziliaanse metalband Sepultura van start gaat. Zowel jong en oud willen duidelijk niets missen van dit optreden. Zanger Derrick Green komt onder luid gejuich het podium oplopen en hij heeft zichtbaar zin in dit optreden. Ze zijn duidelijk nog steeds populair en spelen vanavond zowel oude als nieuwe nummers. Het publiek schreeuwt dankbaar mee als Sepultura ze trakteert op de metalhit “Roots Bloody Roots”.

[singlepic id=5990 w=320 h=240 float=left]Ook Ill Nino komt uit Brazilië, maar bij deze band is dat duidelijker te horen dan bij Sepultura. Dit komt voornamelijk door percussionist Danny Couto. De fans weten dat de bandlanden van chocomel houden en gooien dan ook pakjes chocomel op het podium wanneer er om gevraagd wordt. Zanger Christian Machado verontschuldigt zich voor de afgelaste optredens. Machado kon een paar maanden niet optreden vanwege hevige pijn in zijn rug. De dokter heeft hem geadviseerd voorlopig niet meer op te treden maar daar heeft hij duidelijk geen boodschap aan. Samen met de andere leden van de band zet hij een goede show neer waarbij de dreads in het rond vliegen.

Voordat het volgende optreden start wordt er even stilgestaan bij het overlijden van Nirwana’s hoffotograaf Martien Manders. Hij overleed dit jaar op 49e jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

[singlepic id=6031 w=320 h=240 float=right]De mannen van Sick Of It All zijn een van de grondleggers van de New York Hardcore scene. Na ruim 25 jaar lijken ze nog steeds onvermoeibaar. Gitarist Pete Koller rent en springt als een dolle op het podium. Zijn broer, zanger Lou Koller, zweept de festivalgangers op door te vragen om mee te zingen en te springen. Het publiek vormt een grote pit en de beveiliging heeft het druk met het opvangen van crowdsurfers en ook de EHBO heeft haar handen vol.

[singlepic id=6005 w=320 h=240 float=left]Na het energieke optreden van Sick Of It All is het tijd om bij te komen tijdens de stonerrock van Monster Magnet. De band stond onlangs nog in de Melkweg en nu op Nirwana. Op het podium zijn ventilators geplaatst om het haar van zanger Dave Wyndorf en drummer Tom Diello sierlijk te laten wapperen. Ze weten iedereen te overtuigen met hun jarenlange ervaring met zware gitaren en ze sluiten de vrijdagavond in stijl af met hun bekendste single “Space Lord”.

Het was vooral voor de metalliefhebber een geslaagde avond. De overige bezoekers van Nirwana’s Tuinfeest komen morgen aan hun trekken met bands zoals Destine, Moke, Bertolf en The Slackers.

[nggallery id=478]

[nggallery id=479]

[nggallery id=480]

[nggallery id=481]

[nggallery id=482]