Zoals elk jaar is Rockportaal ook dit weekend van de partij bij Nirwana Tuinfeest, misschien wel het gezelligste festival van Brabant. De line up is niet indrukwekkend, maar goed genoeg om een weekend vol plezier, oude bekenden en nieuwe vrienden te beloven. Bovendien lijken de weergoden Lierop bijzonder gunstig gezind. Laat maar komen!

Vrijdag
[singlepic id=18063 w=320 h=240 float=right]Het festival wordt afgetrapt door de winnaar van Eurosjopper; Jones. Zij wonnen de lokale wedstrijd en strijken daarom dit jaar met de eer om dit mooie festival te openen.
Rockportaal valt een uurtje later in als The Deaf zijn opkomst maakt. Frontman Spike heeft toch moeite om het publiek mee te krijgen in de vroege uurtjes van het festival en worstelt zichtbaar met zichzelf om zijn irritatie hierover voor zich te houden. Niet lullen, maar spelen, zo lijkt het publiek erover te denken. Spike kan weinig anders dan zich daar aan houden. De nummers zitten strak in elkaar en zoals altijd trekt het vrouwelijke bandlid de nodige aandacht.

De mannen van H20 (USA) maken gebruik van de kleine opwarming die The Deaf heeft veroorzaakt.  Het terrein stroomt langzaam steeds voller, als de beukende akkoorden van deze hardcore band door de speakers klinken. Als je nog niet wakker bent, wordt je dat hierna wel.  De band, met name frontman Toby Morse, laat met een enorme bak energie zien hoe je een show neerzet. Nirwana Tuinfeest is wakker!

Daarna is het de beurt aan de oudgedienden van Therapy?  In het publiek zien we al veel verwassen shirts van de band, die hun lange loopbaan vertegenwoordigen. Velen kennen ze alleen van de hit ‘Diane’, maar Therapy? laat vanavond zien dat ze wel meer te bieden hebben dan die ene hit. Stevige gitaren, een charismatische zanger; de mannen laten zien dat ze wellicht al een hele tijd meegaan, maar nog lang niet klaar zijn.

[singlepic id=18056 w=320 h=240 float=left]De Heideroosjes zijn nu al twee jaar bezig met hun afscheidstoer. Menig bezoeker heeft hen tijdens de afscheidstoer al vaker gezien dan in de gehele muzikale carrière ervoor.  Toch kan het niet echt vervelen want de bekende hits, de energie en humor van de band zijn onvermijdelijk. Hits als ‘Tering Tyfus Takketrut’, ‘Sjonnie en Anita’,  ze komen allemaal voorbij. Maar was dit dan echt de laatste keer? Het is in ieder geval de laatste keer in Brabant en Mark van Horik (oud-manager van Heideroosjes en mede-organisator Nirwana’s) wil dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. De mannen krijgen de nodige gepaste cadeautjes en trakteren het publiek op nog een paar nummers.

De avond wordt afgesloten door Hatebreed. Wat dat betreft is de hardcore scene vanavond goed vertegenwoordigd. Vele Hatebreed fans verzamelen zich vooraan bij het podium om een flinke pit te creëren die mening bezoeker doet terugdeinzen. Hoewel ze live een krachtige show neerzet, oogt mij de sfeer toch altijd op het randje van te agressief. Of dat dan te verwijten is aan de fans met de nodige alcohol op of aan de band valt te betwisten. De eerste slachtoffers vallen, maar gelukkig sluit het gros van de bezoekers van Nirwana de eerste avond met een tevreden gevoel af.

Zaterdag
[singlepic id=18130 w=320 h=240 float=right]De tweede dag wordt geopend door The Jacks. Getalenteerde dames en een heer die weten hoe goede muziek in elkaar hoort te steken. Jammer dat er nog zo weinig mensen komen genieten van deze band.
Al snel laat A Brand zijn eerste noten horen. De mannen van deze Belgische band zien er eensgezind uit; allen gekleed in een spijkerblouse. Het zijn vrolijke noten voor deze zonnige middag maar ze lijken het publiek niet helemaal mee te krijgen. Is het nog te vroeg of missen we wat uitdaging? Iets unieks?

Geen enkele band leent zich daarentegen zo goed voor een zonnige middag als Chef’Special. Een heerlijke mix tussen reggae, funk en rock. Ondanks dat het nog een relatief jonge band is zagen ze afgelopen tijd al grote podia zoals Noorderslag en ook Paaspop. Niet voor niks noemt 3FM ze serious Talent, want daar kan je niet omheen vandaag. Het is schitterend weer, het bier vloeit rijkelijk en de band speelt. Dit mag je wel het ultieme festivalgevoel noemen.

Puddle of Mudd stond ook in het verlanglijstje, maar helaas zijn ze dit jaar door een ongeval afgelast. Een vervanger was snel gevonden in de Amerikaanse Ignite. Een band met de frontman van Pennywise als middelpunt. Wederom een hardcore-geluid wat dit jaar veelvuldig aanwezig is in de line-up. Ondanks de teleurstelling bij velen over de annulering van Puddle of Mudd, wordt er toch genoten van Ignite en zijn stevige muziek.

[singlepic id=18185 w=320 h=240 float=left]The Gathering staat dit jaar met zijn oude bezetting op Nirwana’s tuinfeest. Voor vele bezoekers een reis terug in de tijd van de Nederlandse muziek scène. Om het 20-jarige jubileum te vieren komen ze met enkele exclusieve optredens in de originele bezetting. Het lijkt een vreemde eend in de bijt tussen de andere optredende bands.  Hoewel de band zichtbaar alles inzet om er een onvergetelijke show van te maken, lijkt de zangeres zich vooral ongemakkelijk te voelen.  Haar gebrek aan uitstraling en enthousiasme leidt de aandacht van de band af, zonde.  Gelukkig kunnen de oude fans daarom heen kijken, maar menig bezoeker trekt zijn wenkbrauw op en bestelt nog een biertje.

Nee, dan de Zweedse band Royal Republic. De mannen zijn al niet vervelend om naar te kijken, maar weten ook nog eens wat entertainen is. De band heeft zichtbaar plezier in hun eigen werk en terwijl de gitaarakkoorden en stevige drumpartijen je om de oren vliegen, begint het publiek nu ook echt los te komen.  Vooraan staan overduidelijk de fans met papieren afbeeldingen van frontman Adam Grahn, waar hij zelf ook zichtbaar van geniet. Nou ja, een beetje arrogantie is wel gepast als je een feestje kan bouwen met relatief onbekend publiek.

Het licht gaat nog lang niet uit als The Opposites het podium op mogen. Hun status in eigen land lijkt alleen nog maar te groeien en het feest wordt dan ook moeiteloos doorgezet met snelle raps, stampende happy hardcore beats en regelmatig wordt het publiek nog eens extra opgezweept. Stilstaan is haast onmogelijke. Nederland mag best een beetje trots zijn op deze hiphop-act.

[singlepic id=18241 w=320 h=240 float=right]De avond wordt afgesloten door Goose, waar naar gelang al hoge verwachtingen van zijn. Bezoekers wijzen door de dag heen al regelmatig op de timetable; dat moet je zien. Daar moet je bij zijn. Op dit tijdstip van het festival is alles wat dansbaar is welkom. Daarom verandert het festivalterrein in een podium en het publiek gaat uit zijn dak. Een mix tussen elektronica, rock en wat al niet meer.  Een prima afsluiter van de tweede dag.

Zondag
Nirwana’s zondag staat bekend als de familiedag vol met coverbands die het beste uit de muziek scène moeten vertegenwoordigen. Voor elk wat wils en dat is ook vandaag het geval. Achterin het terrein is een waar kinderland opgezet waar geschminkt kan worden en gespeeld, terwijl de familie geniet van een biertje en leuke bands. We beginnen met de Dutch Beach Boys. Ondanks de matige reactie van het publiek, laat de band de moed niet zakken en laten vol overgave de vele bekende hits van de Beach Boys horen. Zowel jong als oud geniet stiekem toch van de bekende deuntjes en Nirwana’s tuinfeest begint langzaam te ontwaken op de derde en laatste dag.

Snow Petrol laat alle hits van de wereldwijd bekende band Snow Patrol horen. Nog niet zo lang geleden zag [singlepic id=18397 w=320 h=240 float=left]Rockportaal de echte Snow Patrol nog in Nijmegen, het origineel blijkt dan toch erg lastig te evenaren. De zanger van Snow Petrol komt lang niet in de buurt bij het charisma van Gary Lightbody en ook qua zang schiet hij regelmatig een verkeerde noot aan.
Snel door naar de volgende ronde en die is voor Gunz ’n Rozes uit Nijmegen. Natuurlijk spreken de grootste rockhits van Guns ’n Roses al voor zich maar deze band zet een aardige imitatie neer.  De zanger heeft genoeg energie om nog langer door te gaan dan de drie kwartier die ze krijgen en laat zowel stevige nummers als de bekendere ballads voorbij komen.

We zijn alweer op de helft van de dag als het de beurt is aan Kaiser Thiefs.  Op zich een grappige woordspeling op hun eigen helden. Of je nu fan bent of niet, elke bezoeker van het festival kent wel nummers van de Kaiser Chiefs. De nummers volgen elkaar in rap tempo op en er wordt uit volle borst meegezongen. Zo ook door de tweede stem, die zich hier en daar toch beter op zijn muzikaal spel had kunnen blijven concentreren.

[singlepic id=18444 w=320 h=240 float=right]De Really Hot Chili Peppers laten er geen gras over groeien en gaan direct krachtig van start. De nummers zijn iedereen bekend wat in dit geval duidelijk in het voordeel werkt. Het publiek danst, zingt en drinkt ook nog eens een extra biertje. De zanger weet de boel flink op te zwepen en deze peppers imitatie kan spreken van een succesvol optreden op Nirwana. Een van de hoogtepunten van de dag.

De hoogtepunten volgen elkaar snel op want hierna neemt Basketcase de sfeer moeiteloos over en lijkt er qua energie nog een tandje bij te doen. Uiteraard zijn er veel Greenday fans, die zich terug wanen naar de dagen van weleer. Hier en daar zie je jonge vaders naar hun kinderen knikken. Zo hoort het!

[singlepic id=18467 w=320 h=240 float=left]Het echte hoogtepunt van de dag is ook direct de afsluiter. Vorig jaar knalde Jilted Generation zo onvoorstelbaar hard, dat de organisatie ze met alle gemak heeft gevraagd ook dit jaar weer te verschijnen en het feest compleet te maken. Dat is dan ook wat er gebeurt; het publiek gaat uit zijn dak en alle laatste energie wordt gegeven. Bekende hits als ‘Firestarter’, ‘Smack my bitch up’ en ‘Omen’ vliegen je om de oren. Een waardige afsluiter voor wederom een geslaagde editie van Nirwana Tuinfeest 2012. Hopelijk volgend jaar weer wat grote headliners om naar uit te kijken, maar dat het altijd een feestje is en blijft, staat als een paal boven water.

 

[nggallery id=1521]

[nggallery id=1520]

[nggallery id=1519]

[nggallery id=1518]

[nggallery id=1517]

[nggallery id=1516]

[nggallery id=1523]

[nggallery id=1522]

[nggallery id=1524]

[nggallery id=1525]

[nggallery id=1526]

[nggallery id=1527]

[nggallery id=1528]

[nggallery id=1529]

[nggallery id=1530]

[nggallery id=1532]

[nggallery id=1533]

[nggallery id=1534]

[nggallery id=1535]

[nggallery id=1536]

[nggallery id=1537]

[nggallery id=1538]

[nggallery id=1539]