Wie jarig is trakteert! Het 25-jarig jubilerende W2 in Den Bosch was in de jaren ’90 een absolute toplocatie voor punkliefhebbers. Veel grote acts in de punkscene hebben het publiek in de zaal doen stuiteren. Tegenwoordig zien we deze acts wat minder opduiken in Nederland en als er al iets te doen is gaan de bands al snel naar de grotere zalen. Gelukkig biedt de W2 vanavond een uitkomst. Stond op 31 oktober al Tony Sly met de Scorpios op de Bossche bühne, nu is hij er alweer, met zijn No Use For A Name!

Brabant is in carnavalsstemming. Het is namelijk 11-11-2011 en op vele plaatsen is het carnavalsseizoen begonnen. Echter is hier in de zaal van de W2 niets van te merken. De zaal is gevuld met punkliefhebbers. Velen waren er bij de eerder genoemde show van de Scorpios ook bij en willen nu gaan genieten van de hardere en snellere songs. No Use For A Name zette al eerder voet in Den Bosch. Maar stiekem is dat alweer een aantal jaar geleden en gebruikte de zaal nog hun oude naam Willem II.

Om de stemming erin te krijgen mag New Pokerface de avond openen. De mannen uit Breda gaan er meteen stevig tegenaan. Deze punkrockers brachten al een aantal ep’s en cd’s uit en deze zijn overal positief ontvangen. Ook de show van vanavond gaat de mannen erg goed. Ze laten het publiek veel van hun muzikale catalogus horen en de energie spat er vanaf. Geen wonder dat deze mannen al mochten openen voor diverse grote namen. Onder hen ook The Gaslight Anthem en soms lijkt New Pokerface een hardere versie van deze Amerikaanse band. Net zoals The Gaslight Anthem zijn de mannen recht door zee en weten ze de luisteraar direct aan zich te binden. Ze verschuilen zich dan ook niet achter een pokerface, maar warmen de zaal wel heerlijk op!

De fans van No Use For A Name moeten echter nog wat meer geduld hebben. Er is nog een supportact geregeld. Antillectual. Deze band gaat ook enthousiast van start. De band bestaat ook al een flink aantal jaar en hebben ook het nodige meegemaakt. Vele optredens, een aantal albums, maar ook hebben ze wat leden in hun band gewisseld. Van dit laatste is vanavond weinig te merken, want de heren zetten een flinke show neer. Daar waar New Pokerface een lekker gevarieerde show neerzette is het bij Antillectual wat eentoniger. Hierdoor wordt het helaas wat saaier. De band past ook iets minder goed bij No Use For A Name en op deze plek had misschien beter nog een band met meer punkinvloeden kunnen staan. Wel is het bij de mannen muzikaal prima in orde en mag het publiek genieten van een harde show.

Na twee voorprogramma’s gaan vanavond nog eenmaal de gordijnen van de W2 open. Meteen trapt No Use For A Name af met “Not your Savior”. Deze hit wordt hartelijk ontvangen en vanaf dit moment zingt het publiek al mee. We hebben te maken met fans van het eerste uur en mogelijk waren ze bij een vorige show in de, toen nog Willem II, ook van de partij. Toen stonden deze fans vast allemaal vooraan te springen en te beuken. Af en toe gebeurt dit vanavond ook wel, maar velen kijken liever naar hun helden van weleer. Er komt veel oud materiaal voorbij en hoewel de mannen misschien allemaal ook wat ouder zijn geworden hebben ze de tand des tijds doorstaan. Zanger Tony Sly is goed bij stem en de rest van de band is ook in topvorm. Het is dan ook genieten met een grote G. De band heeft flink wat albums op hun conto staan en vandaar kunnen ze ook een heerlijk gevarieerde setlist neerzetten. Hierbij ontbreken de hits “Justified Black Eye” en “On The Outside” niet en brullen de fans uit volle borst mee.

Zanger Tony Sly weet ook het publiek goed te bespelen. Door regelmatig het woord tot de aanwezigen te richten wordt een mooie sfeer gecreëerd. Hij vertelt over de tour, over de herinneringen die hij heeft aan de zaal en hoe fijn het is om in Nederland te spelen. Veel van deze dingen zijn wel cliché en aangezien hij pas nog in de zaal heeft gespeeld zijn de herinneringen ineens wel heel vers. Desalniettemin pakt hij vanavond de zaal in met zijn band No Use For A Name. Er vallen geen onnodige pauzes tussen de nummers en ze spelen strak door. Zo hoort een liveshow te zijn, volop energie en alles geven. De band kan met hun punksound dan ook absoluut met de nieuwe generatie mee en eigenlijk zullen de nieuwkomers erg hun best moeten doen om deze ervaren mannen te evenaren. Het jubilerende W2 mag dan ook erg in hun nopjes zijn met deze te gekke show. Misschien voor het volgende lustrum alvast een mooi contract opmaken?

Foto met dank aan Bas Spierings (info@spierings-fotografie.nl)