Om me heen hoor ik wel eens ‘geklaag’ dat Epitaph Records weinig echte punk meer uitbrengt. Althans minder dan wat we van ze gewend zijn. Voor mij mag dat de pret echter niet drukken. Epitaph gaat met zijn tijd mee en dat is mooi om te zien, of eigenlijk te horen. Desalniettemin doet het me goed om een band tegen te komen die echte ouderwetse punk maakt.

Off With Their Heads zet met ‘In Desolation’ geen vernieuwende plaat neer. Maar wat het geeft het. Wat we op dit album horen is een stel hardwerkende muzikanten dat hun ziel volledig in de muziek legt. Je zou je haast afvragen waar ze de tijd vandaan hebben gehaald om een nieuw album op te nemen aangezien ze haast onafgebroken op tournee zijn. Inderdaad, zoals we dat van een echte punkband verwachten.

‘In Desolation’ schittert dan ook in eenvoud. De muziek is simpel en doeltreffend. Waar vandaag de dag veel bands zich teveel zorgen maken over hun kleren en de nadruk teveel ligt op het produceren, mixen en alles wat erbij komt kijken om een plaats zo ‘slick’ mogelijk te laten klinken, is de rauwe, pure sound van de jongens uit Minnesota een verademing.

Met maar twaalf nummers en nog geen 35 minuten is de plaat aan de korte kant maar hier geldt het motto ‘kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit.’ Ook de teksten, die wel wat aan de donkere kant zijn, zijn sterk geschreven met onderwerpen als tegenslagen, drugs, leven en dood. Met de ballad ‘My Episodes’ laat de band hun gevoelige kant horen. ‘In Desolation’ brengt ons niets nieuws, maar wel een portie goede muziek van een soort waarvan we in deze tijden helaas te weinig te horen krijgen.