Voor de jongere generatie is het jammer dat ze Ozzy eigenlijk alleen maar kennen van het programma The Osbournes. De man heeft namelijk een fantastische carríëre achter de rug waar veel artiesten een vette punt aan kunnen zuigen. Toegegven, het programma had een aantal hilarische momenten en het was best leuke televisie, het is alleen nogal pijnlijk dat veel mensen niet eens weten dat Ozzy ooit zanger was van Black Sabbath.

Na zijn periode bij Black Sabbath is hij met zijn solo carriëre zelfs nóg succevoller. Vooral in Amerika wordt hij op handen gedragen. Het resulteert in een aantal geweldige albums. Het debuut Blizzard of Ozz is een klassieker maar ook Diary of a madman, The ultimate sin en No more tears zijn uitstekend. Het zijn albums waar muzikaal niks op aan te merken valt. IJzersterke songs uitgevoerd door top muzikanten.

En aan uitstekende songs ontbreekt het helaas al jaren bij Ozzy. Zijn laatste acceptabele album Ozzmosis stamt alweer uit 1995. Sindsdien heeft hij geen fatsoenlijk album meer gemaakt. En helaas geldt dat ook voor Scream. Dit nieuwe werkje doet zijn titel eer aan want het is inderdaad een hoop geschreeuw en weinig inhoud. Muzikaal blijft er niks hangen. Zijn vroegere albums staan vol met catchy songs maar op Scream is daar werkelijk niets van terug te horen.

Het album mag dan wel een vette sound hebben, het is echter zo “over the top” geproduceerd dat er geen enkele finesse meer in zit. Alle gaten zijn dicht getimmerd waardoor iedere song hetzelfde klinkt. Nieuwe gitarist Gus G. voegt helemaal niks toe en ik vraag me dan ook af waarom Zakk Wylde het veld moest ruimen. Ozzy heeft door de jaren heen een aantal fenomenale gitaristen in zijn band gehad (Randy Rhoads, Jake E. Lee en Wylde) maar wat er nou zo bijzonder is aan Gus G. weet ik echt niet.

Qua sound gaat Ozzy weliswaar met zijn tijd mee, kwalitatief valt het echter zwaar tegen. Hij komt veel beter tot zijn recht als hij nummers zingt die meer in de stijl liggen van zijn vroegere werk. Het bewijs daarvan kun je horen in het nummer Crucify the dead, wat te horen is op het laatste album van Slash.  Misschien had Ozzy beter voor Slash kunnen kiezen als gitarist.