Ondanks de pessimistische weersvoorspellingen worden de tenten op de camping van Paaspop 2012 onder het genot van een zonnetje opgezet. Nadat de auto een stuk verder dan voorgaande jaren is geparkeerd voor een tientje op het weiland van boer Anton (“Vermeld je er wel bij dat het geld naar het goede doel gaat?”), valt ook de hernieuwde inrichting van de camping op. Alles lijkt ingericht op méér bezoekers voor een gróter Paaspop. De weg is met pallets vrijgemaakt voor de campers en caravans en ter voorbereiding op de slechte weersvoorspellingen óók voor de bezoekers te voet.

Als om zes uur het symbolische startschot bij de ingang klinkt, staat er al een flinke mensenmassa te trappelen om binnen te komen. En ook Rockportaal is vroeg van de partij om een kijkje te nemen bij de jongens van Black-Bone. Zij openen Paaspopvrijdag in de Jack Daniels Stage. Zoals we inmiddels van ze gewend zijn, geven ze het publiek weinig kans om er rustig in te komen; Black-Bone gaat er met vol gas tegenaan. Vol energie spelen ze hun setlist en hebben de tent binnen no time opgewarmd en het publiek klaargestoomd voor het al het moois dat het programma dit jaar te bieden heeft.

[singlepic id=15570 w=320 h=240 float=left]Na Black-Bone trekt het gros van het publiek naar de Mainstage om naar de oudgedienden van Racoon te gaan kijken. Hoewel ze de laatste jaren voornamelijk ballads uitbrengen, weten ze gelukkig toch nog wat oude uptempo nummers te herinneren om te voorkomen dat het publiek aan het begin van de avond al inkakt. Racoon weet met hun mix van mooie, gevoelige nummers en vlotte meezingers de juiste snaar te raken.

De liefhebbers van gitaren worden op vrijdagavond rijkelijk getrakteerd op goede optredens. Als dan ook Bliksem aantreedt op het Jack Daniels Stage is het behoorlijk druk ondanks dat ze de tegenhanger zijn van Racoon. De band uit België timmert flink aan de weg en laat vanavond hun nieuwe kunsten horen. Eerder bracht de band al een EP uit, maar vol trots laten ze weten dat er een nieuwe geluidsdrager onderweg is. Hiervan krijgt het Paaspoppubliek alvast een mooi voorproefje. Hoewel hun sound natuurlijk al redelijk aan de harde kant is klinkt het op dit podium wel erg hard. Het volume is vol opengezet waardoor je soms zangeres Peggy niet geheel kunt verstaan. Deze charmante dame op blote voeten weet haar mannetje wel staan in deze energieke band. Gelukkig wordt het volume wat aangepast, zodat alles beter tot z’n recht komt. Het publiek smult en menigmaal gaan de vuisten de lucht in. Het optreden van vanavond is niet zonder risico. Het podium ligt bezaaid met snoeren van gitaren en de microfoon, waardoor de bandleden soms bijna struikelen. Het optreden van vanavond is absoluut geen struikelblok voor deze band en hier hoen we vast in de toekomst nog wat meer van. Graag zelfs!

Het terrein van Paaspop is dit jaar weer enigszins aangepast, waardoor we er even de plattegrond bij moeten trekken om uit te zoeken waar Rattle Snake Shake zal staan. Het is de nieuwe bar Thunderbolt; geheel naar stijl van rockers ingericht. Helaas is het al zo druk dat ons slechts een plekje op de hoge trap rest. Ondanks dat het goed klinkt, is het iets te koud helaas en dus zoeken we de warmte op van Jack Daniels Stage waar Candybar Planet optreedt. Het Eindhovense Candybar Planet maakte onlangs hun comeback. De band stopte in 2002, maar definitief de gitaren in de standaard plaatsen was geen optie. Gelukkig maar, want het optreden op het podium van Paaspop is er weer eentje om te lijsten. Ze zijn het absoluut nog niet verleerd en het publiek mag genieten van een flinke dosis stonergeweld. Ze nemen de bezoekers graag mee op hun trip en de gitaarsolo’s zorgen hier wel voor.  Natuurlijk komen de klassiekers van weleer voorbij en weet iedereen weer hoe “Dirttrack” klinkt. Maar het draait niet alleen om oud materiaal. Ze kondigen aan dat ze bezig zijn met een nieuw album en laten alvast het een ander horen. Met het nieuwe werk is ook helemaal niets mis en Candybar Planet zorgt voor de juiste groove in de tent vanavond. Het predicaat “schandalig goed” zou er zowaar opgeplakt mogen worden. Het publiek is dan ook uitzinnig en geeft de band waar het recht op heeft, een flink applaus.

[singlepic id=15560 w=320 h=240 float=right]Ondertussen spelen Kane en Guus Meeuwis op de Mainstage; Het einde van de avond nadert en nog eenmaal is het Mainstage goedgevuld. Het kan ook bijna niet anders, want al jarenlang mag Guus Meeuwis in zijn eigen provincie het licht op het hoofdpodium uitmaken. Het publiek is massaal komen kijken en wil graag meezingen. Dat is dan ook geen probleem, want de setlist is goedgevuld. Mainstage is weer mooi aangekleed en heeft wel weg van de beelden zoals je ze bij “Vrienden van Amstel” ziet. Guus Meeuwis is ook daar een graag geziene gast en in Schijndel is het niet anders. “Het is een nacht”, “Dat komt door jou” en “Proosten” zijn slechts een paar titels van de vele meezingers. Van voor- tot achteraan gaan de kelen open en blijken de teksten bijna Brabants Erfgoed. Guus Meeuwis is goed bij stem en zijn band zorgt voor de perfecte omlijsting. Wat helaas wel jammer is dat het publiek naast het meezingen ook graag door de rustigere nummers heen wil praten. Dat praten stopt wel als Guus zijn grote hit “Brabant” inzet. Het onofficiële volkslied van deze provincie blijft immens populair en het publiek smult  Guus Meeuwis is een prima afsluiter in de Mainstage en weet op het laatst voor een polonaise te zorgen door het gelukkig alleen in deze grote tent te laten “donderen en bliksemen”. Hopelijk blijft het droog dit weekend, er zitten nog twee volle festivaldagen aan te komen.

Maar Rockportaal sluit de eerste avond écht af met een feestje in de Restolounge. Daar staat de veelkoppige band Mala Vita.  Ze lijken met hun buitenlandse invloeden van ver te komen, maar deze jongens komen gewoon uit Nederland. Een mix van Spaanse klanken, Balkan Beats en Polka Sounds maakt het onmogelijk om stil te staan en voor het eerst dit jaar gaat het dak eraf in de Restolounge.

En zo zit de eerste dag van Paaspop er al weer op. Het publiek heeft weer kunnen genieten van veel mooie optredens, maar naast de optredens mag er ook gezegd worden dat het terrein er weer schitterend uitziet. De aankleding wordt steeds mooier en groter. Alleen al de imposante brug bij de ingang maakt al indruk en als in de avond overal de verlichting aan staat zien we dat Paaspop veel meer is dan slechts een festival met veel podia. De vrijdagavond is dan ook als een sneltrein voorbij gegaan, maar gelukkig  hebben we nog twee dagen om te zien wat Paaspop nog allemaal meer te bieden heeft……..

[nggallery id=1298]

[nggallery id=1299]

[nggallery id=1300]