Het Brabantse Schijndel is weer klaar voor. De grote podiumtenten zijn weer opgebouwd en het gehele festivalterrein ligt er schitterend bij. Terwijl veel festivalbezoekers zich bij de campings melden is er ook een zeer gewenste gast aanwezig. De zon heeft ook de weg gevonden naar Schijndel en heeft ook een 3-dagen-ticket weten te bemachtigen. Het belooft dan ook een mooi weekend te worden. Een bijzonder sterk programma, perfect verzorgde podia en een stralende zon verwelkomen dan ook iedereen op Paaspop 2011.

Paaspop is normaal verdeeld over twee dagen, de zaterdag en de zondag. Dit jaar gooit de organisatie er graag een extra dag bij, waardoor Paaspop op vrijdagavond al haar deuren opent. Niet op elk podium is een optreden gepland, maar de bezoekers zijn toch massaal gekomen voor wat er op deze dag allemaal te gebeuren staat. Het bordje uitverkocht is dan ook al meteen uit de kast gehaald.

Het is dan ook mooi om te zien dat het meteen druk is bij een van de festivalopeners. In de eettent Restolounge is het podium gereserveerd voor de mannen van The Hot Studs. Deze Brabantse groep neemt de vele aanwezigen terug in de tijd en trakteren op onvervalste krakers uit het verleden. Even met de ogen dicht en daar staan ze allemaal op het podium: The Beatles, The Rolling Stones, Creedence Clearwater Revival en ook Elvis Presley. Kortom een show vol met bekende covers, die op een perfecte manier worden uitgevoerd. De band is erg enthousiast en ze spelen nog goed ook. Het aanwezige publiek zingt en springt dan ook graag mee en deze samenwerking is dan ook een hele mooie manier om het festival te openen.

Hoewel het programma op vrijdag niet over alle podia is verdeeld is het toch snel weer omschakelen. Op het Mainstage is de BZB al begonnen. De band is een graag geziene gast op het festival en heeft al vele malen op het podium gestaan. Toch is het ditmaal wat anders. BZB heeft onlangs afscheid genomen van saxofonist Robert en deze lege plek is nu ingenomen door Ben (Violist, Gitarist, Accordeonist) en niemand minder dan Clemens van de Ven vult de band nog verder aan. Het is dan ook even wennen om het vernieuwde BZB te aanschouwen. Hun muziek zal niet snel veranderen, maar de verandering in de band is toch wel hoorbaar en op sommige momenten mis je gewoon het vertrouwde geluid van de saxofoon. Voor de mannen van BZB zal het ook wel een raar gevoel geweest zijn, maar desalniettemin maakt men er graag een feest van. Als dan ook een van de bandleden in een hele grote bal over het publiek gaat is het toch wel duidelijk. Het publiek omarmt het vernieuwde BZB en helpt graag een handje mee door de bal een hele tijd over het publiek te laten gaan en vervolgens weer terug naar het podium te sturen. De fans en de band blijven “Echte vrienden”.

Snel door naar wederom de Restolounge, waar Otto Orgel aan de gang is. Deze zeer markante verschijning is in staat om met simpelweg een orgel het publiek helemaal mee te krijgen. Zijn Duitse versies van vele bekende Nederlandse klassiekers, werken op de lachspieren en het enthousiaste publiek smult van deze act. Of hij nu “Ik voel me zo verdomd alleen” speelt of zich buigt over “Hup daar is Willem met de waterpomptang”, het kan simpelweg niet meer stuk. Hoewel hij tijdens zijn show wel een instrument stuk smijt, maakt het voor het publiek niet uit. Zij gaan vrolijk door met springen en ook met een heuse polonaise. Paaspop is wederom een groot feest.

Niet veel later wordt er in de Restolounge alweer de volgende act verwacht. Nadat eerder The Hot Studs al wat covers nieuw leven inbliezen is het nu aan Def Americans om nog een legende naar het Brabantse festival te brengen. Johnny Cash is al jaren niet meer onder ons, maar de formatie uit Eindhoven doet flink hun best om zijn muzikale erfenis te laten horen. Niet elk nummer van de set klinkt voor iedereen bekend in de oren, maar als “Ring of Fire”, “San Quentin” en “Cocaine Blues” voorbijkomen is er een ware opleving in deze mooie tent. Na alle jaren is de muziek van Johnny Cash nog steeds enorm populair. Als de set richting het einde gaat blijkt dat de Def Americans het vandaag niet helemaal alleen naar Paaspop zijn gekomen. De Brabantse June Carter is ook van de partij en samen met haar Johnny werken ze nog een aantal nummers af. Hoe toepasselijk ook, het is weer smullen in de eettent.

mg_9812Vervolgens is het alweer wat donker geworden op het terrein als op het
Mainstage Anouk aantreedt. De Haagse zangeres is weer terug in Schijndel en de vele fans staan dan ook al te wachten in een bomvolle tent. Anouk is een artiest met een behoorlijk sterk karakter en soms kan ze enorm ongeïnspireerd over het podium lopen en simpel haar show afwerken, zonder enig contact met haar publiek. Vanavond is echter een heel ander verhaal. Anouk is in topvorm. Ze straalt en dit verhoogt meteen de verwachtingen, die niet veel later absoluut zijn ingelost. Naast vele grote hits als “Nobody’s Wife”,  “Lost” en “Michel” staat er vanavond ook wat nieuws te wachten. Er is een nieuw album in aantocht en voor velen zal het dan ook de eerste keer zijn dat ze “Killerbee” live hebben kunnen aanschouwen. Haar show van vanavond is er een met een hoog kippenvelgehalte. Naast haar gevoelige nummers valt er gelukkig ook genoeg te rocken en het publiek geeft hier graag gehoor aan.  Niet alleen Anouk is in bloedvorm, want ook haar band mag er zijn. Sterke backingvocals en goede muzikanten maken het optreden helemaal  compleet.

De eerste avond van Paaspop wordt echter in de Jack Daniels-tent compleet gemaakt. Hier staan de Limburgers van DeWolff. De band heeft het erg druk gekregen het afgelopen jaar en gelukkig hebben ze nog een gaatje in hun agenda gevonden om naar Schijndel te komen. Menigeen die de band heeft gezien tijdens hun “Orchards/Lupine”-tour hebben het al kunnen horen, de band is live echt te gek. Ook vanavond gaat het dak, van deze kleine tent er weer af. Hun sound uit de jaren zeventig heeft vele bezoekers naar de tent gelokt. De schitterende klanken van het hammondorgel en de gitaren doen tijden van weleer herleven. DeWolff geeft ook vanavond weer alles en het publiek hoort graag deze muziek en applaudisseert van harte als de band weer een nummer heeft gespeeld. Natuurlijk speelt de band hun grote hit “Gold and seaweed”, maar ook het recentere “Don’t you go up the sky” ontbreekt niet. Begon Paaspop vandaag al niet met muziek uit de jaren zeventig, ook de afsluiters van vandaag eren de muziek uit deze periode met een schitterende performance. Dag 1 van Paaspo zit er dan nu ook echt op, brengen de volgende dagen ook zo’n moois?

[nggallery id=790]

[nggallery id=791]

[nggallery id=792]

[nggallery id=793]