Het was een tijdlang stil rondom de Zweedse band Paatos. Het laatste studioalbum dateerde namelijk van 2006. De stilte was echter niet zo lang aangezien de heren en dame in 2008 nog met een live-album op de proppen kwamen. Alhoewel ik niet zo bekend met ben met dit genre en deze band moet ik zeggen (na het luisteren van de eerdere platen) dat de jaren stilte Paatos goed hebben gedaan.

Breathing is namelijk een mooie aanstekelijke plaat geworden. Enige wat ik daar aan wil toevoegen is dat je in de stemming moet zijn voor deze muziek. Het bevat elementen van allerlei soorten stijlen muziek. Laten we het voor het gemak progrock noemen. Het klinkt bovenal dromerig. De stem van zangeres Petronella klinkt zweverig en neemt je mee naar maar je maar wil zijn in je fantasie. Dit zal bij vele luisteraars lukken maar bij mij werkt het jammer genoeg niet. Hoe goed de muziek ook is, het is simpelweg niet mijn smaak.

Ik moet wel toegeven dat ik de plaat stiekem al meerdere malen heb beluisterd en ik op kwalitatief gebied haast geen negatieve punten kan ontdekken. Het grote pluspunt is de zang. Wat mij betreft staat of valt alles met de zang op dit album. De kracht van de zang houdt hier alles bij elkaar. Wat ook leuk is, is dat er een Zweedstalig nummer op staat. Alles samenvattend kan ik zeggen dat het een goed album is van een sterk groeiende band. Hier kan de liefhebber zeker wat mee!