Na de hitsingle “Last Resort” is Papa Roach niet meer weg te denken uit de alternatieve rockscene. Het viertal uit Sacramento is echter niet op hun lauweren gaan rusten. Integendeel; met de regelmaat van de klok worden er nieuwe albums uitgebracht en ook live is de band vaak te bewonderen. Zo maakten recentelijk ze onderdeel uit van het rondreizende Motley Crue circus, en touren ze deze zomer met Nickelback door de USA. Dit zegt ook iets over de muzikale richting van de band. Hoewel de energie en woede van de beginjaren zeker nog te bespeuren zijn heeft Papa Roach (samen met producer Jay Baumgardner, die ook hun doorbraak CD ‘Infest’ produceerde) op de laatste plaat Metamorphosis duidelijk stappen gezet in de richting van een volwassener rockgeluid. Luister naar de single ‘Lifeline’ en je weet het; Papa Roach staat nog steeds garant voor rock met een grote R.

Life of Agony is ontstaan in de 90’s hardcore/metal scene in Brooklyn, New York. In diezelfde scene werden ook Biohazard, Type o Negative en Machinehead groot. Het debuutalbum van de band werd een ongekend succes in Nederland. Dit onder andere door de fantastische shows die de groep rond Keith Caputo speelde op Dynamo Open Air 1994 en 1995.

Het uit New Jersey afkomstige Ill Niño is een zestal dat metal maakt met latin invloeden. De meeste bandleden zijn van Zuid-Amerikaanse afkomst, wat resulteert in een muzieksoort dat zware metal afwisseld met latin ritmes en teksten die in het Engels en Spaans worden gezongen.