[singlepic id=2283 w=320 h=240 float=right]

De Amerikaanse band Paramore is in 2004 ontstaan uit een groepje vrienden. Sindsdien hebben ze aardig aan de weg getimmerd met drie albums en een aantal succesvolle singles. In Nederland zijn ze met name bekend door Misery Business en het aanstekelijke Brick by Boring Brick. Op dinsdag 8 december brengt de Europese tour hen naar 013 in Tilburg, samen met maarliefst drie support acts.

Als we aankomen bij 013 vallen meteen de hekken op, versierd met de papieren en plastic overblijfselen van een hele dag wachten in de rij.Dat belooft wat! En inderdaad, de zaal is al goed vol terwijl de eerste support act van de avond, de Amerikaanse band Now, Now Every Children, staat te spelen. Zangeres Cacie Dalager en mede-bandlid Bradley Hale hebben een verleden in de fanfare, en dat is duidelijk te horen. Cacie’s stem doet me denken aan die van Dolores O’Riordan (The Cranberries). Zeker geen slecht begin van de avond!

[singlepic id=2253 w=320 h=240 float=left]

Een snelle blik is genoeg om te zien dat de gemiddelde leeftijd van het publiek aardig beneden die van mij ligt. Ik meng me daarom achter in de zaal tussen de ouders die hun jonge tienerdochters begeleiden. Dan begint Paper Route, een band die ook uit Amerika komt. De groep heeft bij de vorige tour van Paramore ook al in het voorprogramma gestaan. Mij kan het optreden helaas niet echt boeien vanwege het hoge emo-gehalte.

[singlepic id=2261 w=320 h=240 float=right]

Als You Me At Six hun spandoek ophangt op het podium is de zaal helemaal vol. Deze avond was dus niet voor niets al tijden uitverkocht. You Me At Six is een jonge band uit zuid-Engeland, die eerder dit jaar al op Pinkpop gestaan heeft. Het publiek klapt en zingt vanaf de eerste noot mee. De cover van Lady Gaga’s ‘Pokerface’ is leuk bedacht, maar is helaas net buiten het bereik van zanger Josh Franceschi. Na het debuutalbum ‘Take Off Your Colours’ is nu weer een nieuw album klaar, dat in januari 2010 te koop zal zijn: ‘Hold Me Down’. Gezien het enthousiasme van het publiek en de enorme energie van de band zal dat ongetwijfeld een succes worden.

Iets na 21.00 uur is het dan eindelijk tijd voor de hoofdact van vanavond: Paramore. Het gegil bereikt een hoogtepunt als de speciale tour-intromuziek ingestart wordt. Maar eerlijk is eerlijk: de sfeer is meteen geweldig. Helemaal als de band vervolgens ‘Ignorance’ speelt, de eerste single van het laatste album ‘Brand New Eyes’. Luidkeels zingt het publiek mee: “Ignorance is your new best friend!”. Zangeres Hayley Williams weet precies wanneer ze even moet stoppen met zingen en de toeschouwers weten op hun beurt wat er op die momenten van hen verwacht wordt. Er is veel interactie met het publiek, en op de eerste rij vallen er regelmatig meisjes flauw. Qua energie doet de band niet onder aan hun voorgangers van You Me At Six. En tijdens de ballad ‘The Only Exception’ en een akoustische versie van ‘Misguided Ghosts’ laat Paramore zien dat ze ook met een intieme setting prima uit de voeten kunnen.

[singlepic id=2281 w=320 h=240 float=left]

De bekendste nummers van de band worden uiteraard bewaard tot het allerlaatst, in de toegift. ‘Misery Business’ van het succesvolle album ‘Riot!’ is het nummer waarmee ik voor het eerst in aanraking kwam met Paramore. De afsluiter van het concert is de nieuwste single ‘Brick by Boring Brick’. Tijdens dit nummer komen ook de leden van de support acts het podium op. Het eindigt in een chaos met rondvliegende taarten en instrumenten.

Het moge duidelijk zijn: het optreden van Paramore was erg geslaagd. Toch moet ik bekennen dat de nummers op een gegeven moment op elkaar begonnen te lijken. En al wordt de band door sommigen anti-Avril Lavigne genoemd, de gelijkenis is er wat mij betreft wel degelijk: een meisje dat met haar mooie stem, ondersteunt door een goede band, stoere teksten zingt. Desalniettemin heb ik van het optreden genoten, want ook ik was weer éven vijftien.

[nggallery id=173]

[nggallery id=172]

[nggallery id=171]