Nieuwsgierig werd er naar uitgekeken. Een nieuwe grote zaal in Amsterdam opende op 24 juni haar deuren en Marco Borsato had de eer om het allereerste concert te mogen geven. Na deze nationale inzegening is het tijd voor een echte internationale topper. Deze is gevonden in Pearl Jam. De band bestaat twintig jaar en viert dit met een Europese tour. Hierbij wordt Nederland niet overgeslagen en maar liefst twee dagen mogen Eddie Vedder en zijn band het gloednieuwe Ziggo Dome op zijn kop gaan zetten.

Normaal gesproken kennen we de locaties wel en is alles zo vertrouwd. Echter vandaag is er toch bij velen een extra spanning. Hoe ziet nu dat Ziggo Dome er uit. Hoe werkt het allemaal, waar zitten alle voorzieningen en vooral rijst de vraag: “Hoe klinkt het geluid?”. Al deze vragen krijgen vandaag eindelijk een antwoord. Het gebouw heeft ene brede ingang waardoor de bezoekers met velen tegelijk naar binnen kunnen. Al snel komt men de muntenautomaten tegen en de mogelijkheid om je jas en dergelijke in een kluisje op te bergen. Ook is er een flink stuk ingericht om merchandise te verkopen, maar daarnaast zijn de belangrijke deuren, de deuren naar de zaal.

Het is druk in de zaal en eigenlijk is iedereen aan het rondkijken. Hoewel de zaal een capaciteit van ongeveer 17.000 bezoekers aankan, lijkt de locatie niet eens zo heel groot. Ook ver achterin is het podium nog zichtbaar. De grootse tribunes zorgen ervoor dat er ook veel bezoekers een zitplaats kunnen hebben. De zaal is prima, maar hoe is het geluid? Hierop krijgen we antwoord als de lichten doven. Voorprogramma X trapt af en laat zo de eerste internationale klanken horen. Het geluid klinkt prima, maar helaas weet X niet echt te imponeren. De band is op tour met Pearl Jam en verzorgt op vel plaatsen de supportact. Muzikaal zweeft X tussen Rockabilly en Rock ’n Roll, maar vocaal is het niet echt sterk. De muziek is wel van een aardig niveau, maar het schreeuwerige gehalte van de vocalen doet X de das om. Het is natuurlijk zo dat de bezoekers komen voor het hoofdprogramma en niet eerder van X zullen hebben gehoord. De band uit Los Angeles heeft er wel zin in en doet hun best het publiek te vermaken. Dit lukt echter pas richting het einde als de band “Soul Kitchen” van The Doors covert en vervolgens een special guest aankondigt. Zanger Eddie Vedder komt een nummer meezingen en dit zorgt voor een ware opleving. Met Eddie erbij klinkt het meteen wat voller en is het publiek wel weer gericht op het podium. Meteen weet het publiek het, Eddie Vedder is goed bij stem, wat gaat de avond in Amsterdam opleveren?

Iets later dan op de planning doven de lichten in het Ziggo Dome opnieuw. De intro van Philip Glass klinkt en iedereen weet dat het gaat beginnen. De band trapt af met een cover van Pink Floyd. “Interstellar Overdrive” klinkt door de grote zaal en het geluid staat meteen goed. De zaal is ondertussen helemaal gevuld en velen scanderen de naam van de zanger uit Seattle. Vervolgens gaat de Pearl Jam verder en trakteert het publiek op nummers uit het grootse oeuvre. Van veel albums komt een nummer voorbij en er lijkt geen ruimte voor interactie met het publiek. Hierin komt verandering als Eddie na ongeveer een twintig minuten een woordje aan de menigte richt. Op een aantal blaadjes staat mogelijk fonetisch hoe de zanger in het Nederlands de fans moet begroeten. Het klinkt misschien niet allemaal even duidelijk maar hij doet zijn best. Hij hoopt hier vandaag geschiedenis te schrijven in deze nieuwe zaal en is blij om voor de twaalfde keer in Nederland te mogen optreden. Ook zegt hij dat de show verder zal gaan in het Engels, maar het publiek moet vooral juichen als hij “Mijn Nederlands is klote” uitspreekt. Het publiek smult er van en krijgt vervolgens met “Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town” een mooie meezinger voor de kiezen. De band is prima op dreef en het geluid klinkt zoals men al had gehoopt. Er is geen vuiltje aan de lucht. Helaas is het voor de kleinere medemens in de zaal soms wel wat behelpen. Niet elke staanplek geeft goed zicht en een groot aantal zitplaatsen zijn hier een ideale oplossing voor. Vanaf de tribunes is het prima te volgen en ben je wel van dit probleem af.

Vanavond worden we niet op een simpele “Greatest Hits” getrakteerd. De band is met regelmaat in overleg en de setlist zal dan ook een aantal wijzigingen hebben gekregen. Zo is er ruimte voor “Rats”, “i’m Hiding”, “Lukin”, maar ook voor “Smile” en “Green Disease”, die normaal gesproken niet heel vaak voorbijkomen. Naast de opener zitten er nog veel meer covers in het vat vanavond. Zo covert Pearl Jam “Better Things” van The Kinks en zingt iedereen graag mee op Wayne Cochran’s “Last Kiss”. Ook “Love Reign O’er Me” van The Who zorgt voor veel enthousiaste toeschouwers. Naast de covers staan er ook gelukkig bekende nummers van de band op de setlist. Naast het harde werk is er ook ruimte voor het softere werk. Ook rockers krijgen kippenvel van “Nothingman” en “Just Breathe”, maar het ultieme moment was toch toen de eerste tonen van “Black” door de nieuwe hal in Amsterdam werden ingezet. Naast andere nummers van “Ten” blijft dit voor velen een absolute nummer 1 en deze werd dan ook luidkeels meegezongen, van begin tot eind. Als dan ook de band daarna “Rockin’ in the Free World” inzet is de avond voor velen al geslaagd. Ze hebben hun favoriete band ruim twee uur horen spelen. Echter blijkt het nog niet eens het laatste nummer van vanavond. Terwijl de zaallichten al aan zijn wordt, niet zoals verwacht “Yellow Ledbetter”, maar “Indifference” uitgevoerd. Zo kent deze memorabele avond in Ziggo Dome veel verrassingen en mag men spreken van een hele mooie inzegening. Ziggo Dome, het ga je goed!