Het is even zoeken, maar dan ben je er ook. Begeleidt door een volle maan arriveren we in de middle of nowhere van het Boekelse platteland. De derde editie van Peelpop trapt af in Manege Rietvenne. Het is fris en drassig maar het weerhoudt de vele bezoekers er niet van om zich tussen de weilanden te begeven. Peelpop viert elk jaar een feestje met de beste, leukste of verrassendste tributebands die Nederland rijk is. En dit jaar hangt bij de ingang zelfs ‘Uitverkocht’. Ruim 900 man heeft zich verzamelt voor een mooie avond, het is gezellig druk.

[singlepic id=9238 w=320 h=240 float=left]De jonge mannen van Full Nelson trappen de avond af. Limp Bizkit fans van het eerste uur die niet anders wisten te doen dan hun idolen imiteren. En dat gaat ze goed af. Volgens de kenners, met de ogen dicht, moeilijk te onderscheiden van het echte werk. Het knalt al flink in de manege en het publiek is al helemaal opgewarmd.

De verloren minuten tussen de bands in zijn nog nooit zo goed opgevuld als dit jaar Billy Brood het doet. Met een luid volume waar je oren nog van napiepen schallen de beste rockhits door de zaal. De biertjes vloeien, er wordt gedanst en meegezongen. Er gaat bijna een teleurstelling door het publiek als de volgende band wordt aangekondigd. Gelukkig blijft Billy in de buurt.

Het is de beurt aan Objection Overruled. Een tribute aan onze eigen Anouk. Vorig jaar openden ze de tweede editie van Peelpop, dit jaar zijn ze terug maar dan ‘n uurtje later op de avond. Aan de zangtalenten van de donkerharige zangeres hoeft het niet te liggen. Ook de uithalen perst ze eruit. Echter valt het al snel op dat de performance wat achterblijft. Vooraan staan de enthousiastelingen, maar al snel daarachter komen vrienden, bekenden, vreemden die allemaal een biertje pakken en bijkletsen. De aandacht verslapt, ondanks een goede muzikale band die zeker zijn best doet. Misschien is Peelpop geen Anouk-publiek, misschien wil Peelpop meer vermaakt worden…

[singlepic id=9206 w=320 h=240 float=right]Het antwoord ligt in de tribute band die als derde zijn opkomst maakt. Met de entree van de zanger van Queen Tribute is de aandacht op het podium gericht. De gelijkenis met Freddie Mercury himself is wonderlijk. Inclusief snor eist de zanger direct de aandacht van de inmiddels steeds uitbundigere zaal met zijn verschijning. Vorig jaar deed hij mee aan de tv-show ‘My name is…’ waarin de beste gelijkenissen met idolen werden gezocht. Hij schopte het tot de finale. Dat de kwaliteit hoog ligt, merken we direct.  En het wordt een feest; een feest der herkenning, een feest van meezingen, een feest van emoties. Maar een feest is het. Het nummer ‘Barcelona’ waarvoor een heuse operazangers zich op het podium voegt, is nagenoeg de enigste keer dat ik het publiek heb horen klappen. Want klappen gebeurt weinig, tenzij dit écht even nodig is. En bij deze voluptueuze mevrouw is het nodig. Het enthousiasme gonst nog door de zaal als de laatste noten hebben geklonken. Hoe gaat de afsluiter van de avond dit nog overtreffen?

[singlepic id=9219 w=320 h=240 float=left]Precies om middernacht klinken de eerste akkoorden van U22U, een U2 coverband van het eerste uur. En toegegeven; ze zijn goed. En een U2 fan zal hier zeker van genieten. Maar zijn die er veel in de zaal? Het feest dat is ingezet door de Queen Tribute band dendert nog door  in de zaal en ik vrees dat het daarbij niet veel meer had uitgemaakt wat er op het podium staat. Er wordt meegeschreeuwd, er wordt dramatisch gedanst en er wordt gedronken. Maar echt geluisterd wordt er niet meer. Ondanks dat laat U22U een knap staaltje werk zien. Muzikaal zit de band goed in elkaar en de zanger heeft het juiste bereik met zijn stem om Bono exact te imiteren.  Bekende hits als ‘Sunday Bloody Sunday’, ‘Vertigo’, ‘One love’ en ‘With or without you’ komen voorbij en de zanger gooit zichzelf regelmatig voor het publiek als zijnde het een miljoenen publiek. Misschien hadden ze eerder op de avond een betere kans gehad. Wat Rockportaal betreft stak Queen Tribute met kop en schouders boven de avond uit en samen met het publiek maakten zij Peelpop 2011 tot een denderend succes! Volgend jaar zijn we er weer bij!

[nggallery id=749]

[nggallery id=748]

[nggallery id=747]

[nggallery id=746]

[nggallery id=745]