De grondvesten van het Klokgebouw dreunen nog na. Gisteren vond hier een uitverkocht Speedfest plaats en vandaag mag alles nog eenmaal trillen. Bij aankomst blijken dan ook de rockabilly’s ingeruild voor de echte Hardcorefans. Een aantal mensen voor de ingang blijken duidelijk ook de dag ervoor zich goed te hebben geamuseerd en willen er graag nog een geweldige dag van gaan maken. Dit alles blijkt vandaag ook mogelijk, want de hallen in Eindhoven zijn vandaag de gastheer voor de laatste stop van de Persistence Tour 2010.

De eerste act waar Rockportaal vandaag mee begint zijn de Rotterdammers van All For Nothing. Daar waar binnen de hardcore-scene veelal de mannen hun longen uit hun lijf schreeuwen is dat bij All For Nothing niet het geval. De formatie laat het bulderende geweld aan zangeres Cindy over. De band lijkt op weg een strakke set neer te zetten ware het niet dat er tussen de nummers in net te veel stiltes vallen. De stiltes van vandaag zijn echter spaarzaam. De Persistence Tour presenteert een bomvol programma en het is continu van de ene hal naar de ander lopen om de volgende act weer mee te kunnen pakken. Gemiddelde speelduur per act is zo’n 45 minuten, waardoor er veel te zien is. De volgende act is dan ook A Traitor Like Judas. De band uit Duitsland toont meteen al aan wat strakker te spelen dan hun voorgangers. Op het podium loopt alles veel gesmeerder en ook harder. Gitaren scheuren, de drums gaan als een lopende motor en zanger Jesper Elter doet de rest. Het moet vooral hard klinken vandaag. Het geweld van de gitaren van Speedfest is vandaag duidelijk ingeruild voor harde vocalen en snelle drums. Men blijkt vandaag ook veel respect te tonen naar andere bands, de Persistence Tour blijkt een grote familie. Zo ook de mannen van Crushing Caspars. Ze vuren een flinke dosis energie op het steeds meer aanwezige publiek af. Her en der ontstaat er wel een pit, maar op deze zondagmiddag wil de gewilde circlepit nog niet ontstaan. Wel is de muziek ernaar, want op het podium gaat het er ook bij deze act flink aan toe en als ze halverwege hun set zich alsnog voorstellen met hun nummer “We are the Caspars” weten we het al lang. Hun naam siert al een tijdje achter het podium.

Even tussendoor is het toch tijd voor een pauze. Even wat op adem komen en tevens van het moment gebruik maken om wat te eten. De hal die op zaterdag vrij vaak goed gevuld was telt nu wat gaten. Het is aanzienlijk minder druk, maar dat maakt het er absoluut niet minder gezellig door. Het Klokgebouw is qua voorzieningen er flink op vooruit gegaan en dat komt voor festivals zoals Speedfest en Persistence Tour alleen maar gunstig uit. Tijd om snel door te gaan, want ondertussen hebben we alweer een act gemist. Het gaat snel vandaag. Maar nooit zo snel als dat de drummers vandaag kunnen drummen. Casey Jones blijkt ook vandaag flink in vorm en deze straight-edgers uit Jacksonville weten te boeien. Casey Jones is een band met een boodschap, maar ook is de band eigenlijk een zijdeproject van de band Evergreen Terrace die later vandaag zullen spelen. Twee bands is ietwat veel om vol te houden, waardoor dit project ook binnenkort zal stoppen. Binnen de hardcore zijn verschillende stijlen merkbaar. Er wordt door de acts ook veel gevarieerd door Punk, Hardcore en Metal flink door elkaar te mengen. Een voorbeeld hiervan is de band Cruel Hand uit Portland. Zij presteren het om deze ideale mix live goed te laten klinken. Zij gebruiken vandaag het podium om meteen reclame te maken voor hun nieuwe plaat, maar bovenal zijn de bands van vandaag respectvol en lijken ze te balen dat de Persistence Tour 2010 hun laatste halte heeft bereikt. Dat niet elk nummer van een eigen hand hoeft te zijn bewijzen de eerder genoemde mannen van Evergreen Terrace. Tijdens hun performance presteren ze het om maar liefst twee covers te laten horen, waaronder. “Mad World” van Tears for Fears. De band toont zo ook de humor binnen het collectief. Het draait niet alleen om snoeiharde teksten, maar de humor heeft ook zo zijn plaats. Ze presteerden het al eerder om iu een show U2’s Sunday Bloody Sunday te coveren. Erg vermakelijke show en uiteraard zeer muzikaal. Zeer muzikaal zijn ook de mannen van Unearth. Deze band uit Massachusetts draagt de metalcore een warm hart toe. Geen covers, maar het echte heerlijke ramwerk. Ze zijn dan ook erg snel en hun melodielijnen en breaks komen vandaag prima uit op het podium. Ook zij noemen het jammerlijk dat de Persistence Tour op zijn eind is. Zouden alle bands stiekem gewoon weer bang zijn om naar huis te gaan?

Wij gaan in ieder geval nog niet naar huis. Blood for Blood staat namelijk op de bühne en deze brute band weet het publiek goed op te zwepen. Het publiek is in aantal flink toegenomen en het oogt inmiddels behoorlijk druk. De bands hoeven dan ook minder moeite te doen om moshpits en beukpartijen te veroorzaken. Blood for Blood speelt heerlijke agressieve hardcore en dat is wat vandaag de toon slaat. Hier is men voor gekomen. Ook de bijna legendarische D.R.I.  is een schot in de roos. Sinds 1982 zijn deze mannen al op avontuur en hier kan menig nieuwe act nog steeds niet aan tippen. Strak en hard mogen ze als laatste act op dit podium vandaag. De kwaliteit van de bands is werkelijk reusachtig gegroeid naar mate de tijd vandaag verstreek. Op naar het toetje van vandaag. Sick of it All mag het hardcorebal afsluiten. Deze mannen hebben net zoals D.R.I. ook een flinke historie en dat is te merken. Nummers uit hun rijke muzikale historie komen voorbij en men benadrukt dat ze volgend jaar 25 jaar in het vak zitten en nog steeds “Built to last” zijn. Het publiek gaat nog eenmaal uit hun dak en viert dat de ultieme hardcorehelden op het podium de Persistence Tour in Eindhoven mogen afsluiten. Geen speld is er tussen de mannen te krijgen en zo hoort het ook. Hardcore leeft en dan is het ook op naar editie 2011!