Peter Daltrey – The Leopard and the Lamb

Peter Daltrey bewees zich in de jaren 60 al als een van de beste songwriters en zangers. Samen met Eddy Pumer schreef hij de nummers op het fenomenale Tangerine Dream van zijn band Kaleidoscope. Wie denkt dat hij sindsdien geen muziek heeft gemaakt, regelmatig van hetzelfde niveau, heeft het mis. The Leopard and the Lamb is zijn tweede studio album in een jaar tijd.

Met Here is the News opent het album en lijken we bijna in een tijdmachine te zijn gestapt. Een mooie terugblik naar de jaren 60 in een modern jasje. Bij de fans die Peter Daltrey al jaren volgen zullen nostalgische gevoelens opgeroepen worden zonder een kopie te zijn van de muziek die hij eerder uitbracht. Daarnaast is het vooral een divers album. De stijl verandert van het een op het andere nummer. Zo is Painting Portraits een ietwat dramatisch nummer met een sterke tekst die prachtig wordt gebracht.

Zowel de productie als Daltrey’s vocalen zijn op The Time of Trees op hun best. Een goed opgebouwd nummer, geen detail dat verloren gaat en gast vocalen van Juliette Axelle. De ongeveer drie en een halve minuut die het nummer duurt vliegen voorbij, terwijl het een vrij rustig nummer is. Het tegenovergestelde hiervan vindt zich in Black Cab. Dit is misschien het meest modern klinkende nummer op het album en doet niet onder voor andere nummers. Wederom een hoogtepunt. De verwijziging naar een tijdmachine in het nummer, vat het gehele album mooi samen. Het is een soort reis door verschillende genres en de tijd waarin deze muziek werd gemaakt.

Toen dit album werd aangekondigd heb ik direct mijn pre-order geplaatst. Hierdoor kon ik al eerder genieten van The Spirits of Hyde Park en Petticoat Lane. Met name Petticoat Lane beviel me al goed, mede dankzij de gelijkenissen die het nummer met eerder werd van Peter Daltrey heeft. Ook blijft de tekst erg in je hoofd hangen, in dit geval geen straf en genoeg om je enthousiast en vooral nieuwsgierig naar het gehele album te maken. The Spirits of Hyde Park kwam in de promotie video voor het album weleens voorbij en is sinds het uitkomen van het album erg op me gaan groeien. Waar ik het eerst wel een aardig nummer vond, zie ik het nu als een van de hoogtepunten op een album vol hoogtepunten. Dit is een van de beste albums van het jaar.

Related posts

Crypt Sermon – The Stygian Rose

Orpheus Omega – Emberglow

Sietse de Krieger – Zenith