[singlepic id=5796 w=320 h=240 float=left]In 2004 stond gedurende het “Cult en Tumult” festival te Veldhoven het hoofdpodium ’s middags in het teken van “Plug & Play”: lokale bands die allemaal zo’n 25 minuten podiumtijd kregen om zichzelf te presenteren. Na diverse (cover)bands werd mijn aandacht getrokken door een band die een folky sound had, en die me o.a. deed denken aan een band welke ik zelf graag naar luister: de Levellers. Een blik op het programma leerde dat dit de uit Eindhoven afkomstige folkband Matzko was.

Na het optreden ben ik in contact geraakt met zanger Peter Habets, en naderhand heb ik ze nog diverse keren live mee mogen maken. Er zit echter ook een “helaas” aan dit verhaal: in 2006 besluit de band ermee te stoppen.

Frontman Peter heeft echter in de tussentijd niet stil gezeten, en is muzikaal aktief gebleven. In een minimalistische bezetting, vaak begeleid door slechts één extra muzikant, heb ik nog diverse optredens van hem mee mogen maken. Zo ook deze zondag, als Peter een optreden zal verzorgen in Kraaij en Balder te Eindhoven. Ik ben al diverse keren hier geweest voor bands, en ik vind de huiskamersfeer welke het café uitstraalt erg gezellig en passend voor de (vaak rustige) optredens: lekker onderuitgezakt in een luie stoel met een biertje en live muziek erbij, hoe mooi kan een zondag zijn…

[singlepic id=5804 w=320 h=240 float=right]De bezoekers bestonden uit vaste klanten van het café, aangevuld met een groep vaste bezoekers van Peter. Het was niet overvol, maar de meeste stoelen en krukken waren bezet, en de sfeer was uitermate relaxed te noemen. De “begeleidingsband” was aanwezig in de vorm van een veelzijdige percussionist, die de akoestische gitaar en mondharmonica aanvulde als ritmesectie. Peter had niet stil gezeten, en er werden diverse nieuwe nummers aan de aanwezigen gepresenteerd. Voor de mensen die er niet genoeg van konden krijgen, was er de mogelijkheid om CD’s te kopen.

Na een sessie van ongeveer een half uur was er een kwartiertje pauze, en volgde een tweede sessie. Nummers werden met een korte introductie aan elkaar gepraat, dat er veel bekenden aanwezig waren was duidelijk door de interactie met de aanwezigen, en het optreden was zelfs live op internet te volgen. Na het laatste nummer was het dan toch echt over, en tijd voor een biertje, ook voor de muzikanten. Al met al een geslaagde middag met een lekker stukje muziek erbij. Peter, tot een volgende keer!

[nggallery id=464]