Het tweede jaar dat Phantasium zich presenteert. Het ’Gothic, Fantasy en Middeleeuwen evenement van het zuiden’ maakt deze dag een goede indruk wat betreft markt, sfeer en bands. Helaas blijft het zaterdag in ieder geval wat betreft de aanwezigheid van publiek ver achter bij de verwachtingen. Mogelijk mede daardoor merk je weinig van het beloofde entertainment en de kostuumwedstrijd (hoewel er zeker mooi uitgedoste mensen voorbij komen). Helaas kan ik niet beoordelen of de zondag beter verloopt, maar je zou het haast verwachten. Zeker aangezien de line-up met Rapalje, Asrai en Embrun meer belletjes zal doen laten rinkelen dan OrfeO, Kelten Zonder Grenzen, Annatar en Cloggy Dew. Dat dit echter niets te maken heeft met kwaliteit, maar met bekendheid wordt vandaag ook duidelijk overigens.
 
Kelten Zonder Grenzen
Weten sfeervolle (kamer)muziek op harp, draailier en viool af te wisselen met dansbare (bal)folk. Het is moeilijk dit soort sfeermuziek een goede plek te geven in een grote hal met ook nog eens weinig bezoekers. Het lukt de drie dames echter om een deel van het publiek de voeten van de vloer te krijgen. Een prestatie op zich. Muzikaal gezien zit het dan ook uitstekend in elkaar. De volgende keer hopelijk in een betere setting, want Kelten Zonder Grenzen zijn de moeite waard.
 
[singlepic id=4042 w=320 h=240 float=left]Annatar
Nu kun je als band nog zo mooi de omschrijving hanteren als melodic dark metal (een mix van Gothic, Doom en Power metal) maar in het echte leven heet dit gewoon Gothic metal die sterk leunt op (het oude werk van) Within Temptation. Zelfs zangeres Elisabeth Cordia klinkt regelmatig als Sharon den Adel en die grunt/ cleane zang van de gitarist klinkt natuurlijk ook bekend. Ook wat betreft de live show is er werkelijk niks nieuws onder de zon, zelfs de ventilator om de haren van Elisabeth te laten wapperen ontbreekt niet. Cliché op cliché zou je denken. Dat klopt, maar de dame en heren weten wel waar ze mee bezig zijn. Muzikaal klinkt het allemaal gelikt en de live uitvoering is werkelijk subliem vandaag. Ook met dank aan de geluidsmensen, want in zon zaal zon goed geluid neerzetten is een werkelijk kunststukje. Jammer dat de muziek van Annatar verre van origineel is, want daarmee vissen ze in een vijver die al overbevolkt is.
 
Cloggy Dew
Cloggy Dew mag met hun aanstekelijke Ierse folkmuziek de eerste dag van Phantasium afsluiten. De band maakt er een behoorlijk sfeervol geheel van. Het overtuigd een groot deel van het publiek regelmatig tot een (traditionele) dans. Cloggy Dew vergeet gelukkig ook niet de typische Ierse ballades met een traan. Ook een klassieker als Whisky In The Jar komt voorbij. In Dennis Jansen heeft men een prima voorman. Niet alleen wat betreft zang, maar zeker ook in de manier van presenteren tussen de nummers. Het is duidelijk dat de band er plezier in heeft en dat slaat over op een deel van het publiek.
 
De eerste dag Phantasium zit er dan op. Kan me voorstellen dat men niet blij zal zijn geweest met het aantal bezoekers, wat betreft markt en muziek kan men zich echter meten met de grote jongens. Misschien is het publiek verwend met teveel aan Gothic, Fantasy, Middeleeuwse beurzen? Of zal men op zondag (weer) bewijzen dat het publiek alleen komt voor de (over)bekende bandnamen?
 
[album id=25 template=extend]
 
Als fotograaf was ik beide dagen aanwezig op de beurs, en ik kan de conclusie van mijn collega alleen maar onderschrijven: een beurs welke zich qua opzet met de groten kan meten, maar welke door een gering bezoekersaantal een wat lege indruk achterliet. Aangenaam was dan ook de verassing, toen bij mijn tweede bezoek op zondag bleek dat reeds omstreeks het middaguur een zeer groot aantal bezoekers hun weg naar het beursgebouw hadden weten te vinden.
 
Waar ik zaterdan nog enigzins het gevoel had dat de beurs voornamelijk door de ‘die-hards’ bezocht werd, was de bezoekerssamenstelling op zondag veel diverser van aard: waarschijnlijk aangemoedigd door het regenachtig begin van de dag hadden veel mensen besloten om een overdekte aktiviteit op te zoeken. De paden tussen de markt waren dan ook veel drukker bevolkt en er hing beduidend meer sfeer dan de dag ervoor.
 
Bij mijn arriveren was ook net het optreden van Embrun begonnen. Met hun dansbare folk was het voor velen moeilijk om stil te blijven staan, en al snel was de ruimte voor het podium veranderd in één grote dansvloer. Mensen met aarzelende pogingen om mee te doen werden al snel door de kenners in de kring opgenomen, en het schouwspel zorgde er voor dat er veel mensen de tijd namen om alles op hun gemak te aanschouwen. Muzikaal werd dit alles begeleid door een muzikaal erg sterke act van de band.
 
Rapalje is een band welke voor velen niet onbekend is. Het was dan ook geen verassing dat gedurende hun optreden het dringen was om een plekje bij ’t podium te bemachtigen. Ook de fotografenpit had nogal last van overbevolking, en ik besloot voor mezelf om m’n camera lekker met rust te laten, en om met een glas maede lekker van het optreden te genieten. Tja, wat valt er nog van een optreden van Rapalje te zeggen? Ik heb ze intussen diverse malen live meegemaakt, en ieder optreden klinkt gewoon top…
 
[singlepic id=4078 w=320 h=240 float=left]Na de folky klanken van Embrun en Rapalje is het de beurt aan Asrai. Deze band, met roots in de dark metal, zorgt voor een stevige sound. Love it or hate it: de fans stonden vooraan bij het podium, anderen vluchtten naar de achterkant van het Beursgebouw omdat ’t toch wat te stevig klonk. Smaken verschillen, maar feit is dat ook Asrai garant stond voor een act die stond als een huis. Ook bij Asrai gold weer: flinke drukte in de fotopit. Dit zal ook voor een groot gedeelte te danken zijn aan de in het ook springende zangeres Margriet, welke een fotogeniek onderwerp vormde.
 
Zou er dan toch een kern van waarheid in de eerdere opmerking van mijn collega Ron zitten: dat mensen voornamelijk op grote / bekende namen afkomen bij evenementen? Zou het aan het regenachtige weer gelegen hebben dat mensen een indoor evenement opzoeken? Zou de zondag toch een beter dag zijn voor een evenement, omdat boodschappen doen / shoppen voorbehouden zijn aan de zaterdag? Wel vragen, geen antwoorden. Wel een feit: op de zondag was het evenement veel drukker bezocht, en dat kwam de sfeer behoorlijk ten goede. Zo stilletjes als de zaterdag was, zo lekker gezellig druk was het op de zondag…
 
 
[album id=26 template=extend] 
 
 
Tekst: Ron Schoonwater / Patrick Spruytenburg
Foto’s: Patrick Spruytenburg