Ook dit jaar is Rockportaal aanwezig bij de middeleeuwse, Gothic, fantasy beurs Phantasium in Eindhoven. Dit jaar iets kleiner van opzet want het balkon wordt niet gebruikt voor de markt, maar groter met de bandnamen. Dit jaar namelijk ook Qntal en Estampie op de line-up. Het gevolg is in ieder geval dat er meer publiek is op de zaterdag dan vorig jaar. We lopen nog steeds niet over de hoofden van bezoekers, maar het is wel gezelliger druk. Zaterdag blijft schijnbaar een dag voor standaard zaken zoals boodschappen, bijverdienen en andere vaste afspraken (gelukkig zijn we gewoontedieren).

[singlepic id=8684 w=320 h=240 float=left]Wij komen binnenvallen wanneer Estampie aan het opbouwen is. Estampie staat gepland voor een korte set, maar weet die uit te breiden met twee extra nummers. Wat opvalt is dat er veel aandacht is voor de Spaanse inspiratie. Het Al Andaluz project heeft zijn sporen achtergelaten. Opvallend is ook dat de band nog steeds niet zo bekend is in Nederland, terwijl Estampie (met leden van Qntal) toch als één van de voorlopers gezien mag worden van het middeleeuwse folk ontmoet Gothic, fantasy geluid (waar Faun bijvoorbeeld ook onder valt). Met het vrolijke en herkenbare ‘Trotto’ weet Estampie de dansers op haar hand te krijgen. Een nummer als ‘A Virgen Mui Groriosa’ laat horen dat de heren en dames goed op elkaar ingespeeld zijn. Niet alleen instrumentaal, maar zeker ook met hun stemmen. Het optreden maakt zo’n indruk dat de aanwezige leden van Folkwoods direct navraag hebben gedaan voor een optreden op hun festival in augustus. Wordt vervolgd zullen we maar zeggen.

[singlepic id=8673 w=320 h=240 float=right]Na een ronde door de verschillende marktkramen komt Cloggy Dew op om hun Iers, Keltische pubsongs ten gehore te brengen. Een deel van het publiek danst uitgebreid op de vrolijke nummers. Goed en met veel humor gebracht weet de band makkelijk overeind te blijven. Verwijzingen naar ‘de echte muzikant’ met ‘om 5 uur naar bed en om 8 uur moest ik hem uit bed halen om mee te gaan’ en de lol om een in Eindhoven aangeschafte klassieke naaimachine maken het beeld compleet. Zelfs een vraag om line-dansen wordt gewillig gevolgd door een deel van het aanwezige publiek. Interessant wordt het wanneer één van de bandleden een indrukwekkend stuk traditioneel komt dansen in het publiek en wanneer hetzelfde bandlid laat zien een prima acteur te zijn. Hij speelt de dronken man namelijk perfect. Misschien een ervaringsdeskundige? (lol) Hoewel Cloggy Dew er weer staat en de band meer dan haar best doet pakt het me minder dan vorig jaar. Mogelijk was het toen de eerste keer en leek het – vreemd genoeg – toen drukker en gezelliger voor het podium.

[singlepic id=8691 w=320 h=240 float=left]Met Qntal als afsluiter heb je natuurlijk een naam in huis van de eerste categorie. Dat laten ze, eigenlijk iets te hard, horen. Het geluid is oorverdovend en de speakers lijken niet altijd een goed antwoord te hebben. Het levert soms een vreemde, ruisende bastoon op. Gelukkig blijft de rest wel loepzuiver hoewel het te merken is dat de balans tussen de verschillende instrumenten soms zoek is. Gelukkig is de humor die al ten toon gespreid werd tijdens het Estampie optreden ook bij het Qntal optreden overeind gebleven. Vooral Michael Popp, begenadigd muzikant – is ook vandaag weer duidelijk, blijkt met het goede been uit bed gestapt te zijn. Het uur vliegt voorbij. Dit zal ook te maken hebben met de keuze van, voornamelijk, dansbare midtempo nummers zoals ‘Flamma’ en ‘Veni’. Op het einde een weergaloze uitgave van, zoals ze het zelf bestempelen, hun duistere Gothic nummer ‘Ad Mortem Festinamus’. Daarmee maakt Qntal wel de cirkel rond, want het openingsnummer was duisterder dan wat ik de laatste tijd van Qntal gehoord heb. Afgezien van het te harde geluid een prima optreden.

[singlepic id=8718 w=320 h=240 float=right]De zondag begint met de folkklanken van Kelten zonder grenzen. Net als gisteren begint het optreden met een uitleg van Coca en Renske over de verschillende folk dansen, en krijgt het publiek de gelegenheid om dit meteen te oefenen. Nadat een aantal dansen de revue zijn gepasseerd, neemt de voltallige band plaats op het podium voor het eigenlijke optreden. het enthousiasme zit er reeds goed in bij de aanwezigen vooraan bij het podium, en gedurende het hele optreden blijft deze dansvloer druk bevolkt.

[singlepic id=8735 w=320 h=240 float=left]Na dit optreden is het de beurt aan de gekostumeerden om het podium te betreden in een heuse Kostuumwedstrijd. Ridders, elfjes, een heuse vuurfamilie: alles is aanwezig. In een soort van “minute of fame” krijgt iedereen de mogelijkheid om zich zo goed mogelijk te verkopen, uit te leggen wat hij/zij nou precies uitbeeldt en het kostuum toe te lichten. Een jury beraadt zich vervolgens over originaliteit, maar ook de mate van handwerk wat er in is gestoken, en het eindoordeel is zichtbaar in de finale, als de winnaars hun prijzen op mogen halen, welke varieren van een fles Mede tot een professionele fotoshoot.

[singlepic id=8737 w=320 h=240 float=right]Rapalje is geen onbekende op Phantasium: tot nog toe zijn ze ieder jaar aanwezig geweest. Dit jaar echter treden ze alleen op de zondag op. Het lijkt er op dat veel mensen de beurs speciaal bezoeken voor deze heren, want de drukte voor het podium kent een enorme piek. Tja, ik heb ze al vele keren mogen zien, en wat valt er nou voor nieuws over hun show te vertellen? Met een minimum aan apparatuur en een maximum aan muzikaliteit weten ze het publiek flink op te zwepen. Zoals zo vaak. Hun show staat als een huis en is altijd een feestje. De eerste keer dat (hooggespannen) verwachtingen niet waargemaakt worden moet ik nog meemaken. Later op de avond komen ze nogmaals terug voor een 2e set.

[singlepic id=8747 w=320 h=240 float=left]Tussen de 2 sets van Rapalje is het de beurt aan Ball Noir. Deze band is nog vrij jong, want de eerste voorzichtige stapjes hiervoor werden eind 2007 gezet. Een aantal muzikanten willen diverse muziekstijlen met elkaar versmelten: folk, balfolk, maar ook zwaardere invloeden als rock, metal en zelfs doom, gedragen door een diversiteit aan electrische maar ook acoustische instrumenten. Dit klinkt als een hele mond vol, en is het ook: hun live optreden is er een wat ik nog nooit eerder gezien heb: een hele dansvloer vol met mensen die een folkbal houden op metal geluiden, een hele aparte mix om dit zo mee te maken. Voor de mensen die zich hier een voorstelling van willen vormen: ik kan geen enkele andere band bedenken dit zo’n uitgebreid genre aan muziekstijlen combineert. Ik kan me voorstellen dat dit niet bij iedereen evenveel in de smaak valt, maar feit is dat het meemaken van deze band een absolute aanrader is voor mensen die muziek niet in hokjes willen plaatsen.

[singlepic id=8692 w=320 h=240 float=right]Voor mij het derde jaar Phantasium, en wederom een aantal verschillen met het voorgaande jaar. Om te beginnen minder kraampjes, waardoor de bovenverdieping van het beursgebouw afgesloten blijft. Door de bewuste keuze om alles beneden neer te zetten, vallen er geen grote gaten in de beursvloer, en staan de kraampjes allemaal lekker compact bij elkaar, waardoor het zeker weer gezellig winkelen is tussen de vele verschillende aanbieders van handelswaar. Ook de muzikale programmering heeft een metamorfose ondergaan: waar vorig jaar nog enkele pure gothic metal bands optraden, ligt de gemeenschappelijke noemer dit jaar toch wel bij het (bal)folk gebeuren. Uitschieter is Ball Noir, maar ook hier geldt weer: de muziek is uitermate dansbaar. Het evenement groeit, en de belangrijkste graadmeter hiervoor is het aantal bezoekers: waren de gangpaden tussen de diverse stands vorig jaar op de zaterdag zo goed als leeg: dit jaar waren er beduidend meer mensen die op deze dag van huishoudelijke aard (boodschappen doen, shoppen enz…) de keuze hebben gemaakt om de beurs met een bezoekje te vereren. De zondag mocht zich verheugen op stormachtig weer met veel regen, kortom ideale weersomstandigheden voor een binnenevenement. De bijdrage van moeder natuur is natuurlijk niet af te meten, maar feit is wel dat de bezoekersaantallen van de zondag die van de zaterdag zeker overtroffen, met als hoogtepunt de drukte tijdens het optreden van Rapalje. Er zit duidelijk een stijgende lijn in de beurs, en de lat voor volgend jaar ligt dus weer een stukje hoger…

[nggallery id=710]

[nggallery id=711]

[nggallery id=720]

[nggallery id=713]

[nggallery id=714]

[nggallery id=715]

[nggallery id=716]

[nggallery id=717]

[nggallery id=718]

[nggallery id=719]