[singlepic id=14971 w=320 h=240 float=left]Dit jaar begint Phantasium voor het eerst met een optreden op vrijdagavond. Gezien de bezoekersaantallen nog niet een onverdeeld succes, misschien is drie dagen ook teveel van het goede voor veel mensen.

We beginnen de avond dan ook met een dertien in een dozijn Gothic metal band. Magion is zo’n band die zwaar leunt op wat al die andere Gothic metal bands ook al doen/ deden. Goede zangeres, technisch prima band, maar verder geen enkele verrassing of vernieuwing als het gaat om de nummers zelf. De tijd dat hier nog veel publiek op afkwam ligt alweer een tijdje achter ons. Slechts de allergrootste namen doen het nog goed (bijvoorbeeld Epica, Within Temptation), de rest speelt een rol in de marge. Zeker als er weinig nieuwe ontwikkelingen meegenomen worden in de muziek blijft het natuurlijk onmogelijk om je te onderscheiden.

[singlepic id=14983 w=320 h=240 float=right]Wat betreft onderscheidend vermogen doet het Franse Rosa Crvx het natuurlijk stukken beter. Misschien iets te eigenzinnig voor het grote publiek, maar wat betreft muziek (een mix van klassiek, wave, rock)/ show en performance is deze band uniek. Vanavond worden we verrast met veel nieuwe nummers, terwijl de basiselementen van de band blijven bestaan. Zo komen de danseressen met het zand tevoorschijn, zien we een eigenzinnige ongeëvenaarde drumcomputer, zien we de vlaggen wapperen van Rosa Crvx en blijft het carillon natuurlijk een unicum. Hoewel het nieuwe album er nog steeds niet is (men zit nu in de mix fase is ons beloofd, maar men wil alles perfect hebben, dus dat kan nog even duren) is wel duidelijk dat de nieuwe nummers typisch Rosa Crvx zijn maar toch net even anders. Minder bombastisch, maar meer diepgang en rust. Mogelijk dat men daardoor ook maar twee zangeressen nodig heeft? Dat was het enige gemis bij dit, voor de rest geweldige optreden.

[nggallery id=1246]

[nggallery id=1247]