[PIAS] NitesDeze review is enkel gebasseerd op de eerste vier artiesten van de avond, zo tot een uur of 01:00.

Vrijdagavond 9 december was het zo ver: de eerste Nederlandse [PIAS] Nites in het Klokgebouw te Eindhoven. In België en enkele andere landen van Europa is dit fenomeen al lang en breed bekent en erg in trek bij concertgangers. [PIAS] betreft natuurlijk een enorme Europees onafhankelijk muziek instituut (men doet te veel om het enkel onder de categorie label te scharen) en heeft zodoende een behoorlijke bak artiesten klaar staan om dergelijke avonden te vullen. De enige vraag die invulling behoeft is of de heren organisatoren met dezelfde opzet in Nederland evenwel slagen. Het antwoord op deze vraag is een volmondig nee.

Aan de line-up van de avond heeft het niet gelegen. Met een opwarmer in de vorm van Pete Philly, de bands Balthazar, Deus en Crystal Fighters om de rockende medemens te plezieren en het afsluitende techno/dance feest ondersteund door Vitalic en Boemklatsch stond er ruimschoots voldoende muzikaal geweld op het podium om een uitstekende avond te ervaren. Mijns inziens enigszins te divers, maar kwalitatief meer dan uitstekend. Over de artiesten die avond zodoende ook geen slecht woord.

De termen sfeer en eclectisch waar [PIAS] gedurende hun promotie hevig mee smeet doken echter nergens op. Het is mij persoonlijk ook een groot wonder hoe men dit voor ogen had. Getracht werd er door (minimale) aankleding en randprogrammering in de vorm van De Powercocks en Autograph Lookalike Man toevoeging te geven aan de sfeer en het muzikale programma. Waar dit op festivals als Lowlands uitstekend werkt dankzij het hoge bezoekersaantal en de festival vibe waarin eenieder verkeerd, mist dit totaal zijn uitwerking op een slechts half gevuld Klokgebouw. Het Klokgebouw is sowieso typisch een gebouw dat wanneer er een lage opkomst is de gehele sfeer direct als sneeuw voor de zon verdwijnt. Niet voor niets zijn er in de afgelopen maanden al diverse optredens naar de 013 verplaatst, simpelweg wegens een tegenvallende voorverkoop.

Tel bij bovenstaande op dat het geluid erg zacht stond (voornamelijk tijdens Deus), het licht op z’n zachtst gezegd slecht stond afgesteld en de prijs voor een kaartje (37,50) en consumptie (2,30) erg hoog waren en u zult begrijpen dat de avond een fikse tegenvaller betrof.

De tegenwoordige concert- en festivalganger heeft ruim voldoende keuze en verwacht zodoende meer dan een leuke line-up, zeker tegen dergelijke tarieven. [PIAS] heeft hier meer dan één steek laten vallen en mij zal het zodoende benieuwen of er een tweede [PIAS] Nites gehouden zal worden, en zo ja, in wat voor vorm.

[nggallery id=1154]

[nggallery id=1153]

[nggallery id=1155]