Popronde is hét reizende muziekfestival van Nederland, en doet dit jaar niet minder dan 24 steden aan.

Eindhoven is de afsluiter, en op niet minder dan 25 podia spelen zo’n 45 bands. Alles is vrij toegankelijk, en met deze ‘mini tour door Nederland’ is het voor bands mogelijk om voor een groot publiek te spelen, ervaring op te doen en een netwerk op te bouwen.

Ook dit jaar heb ik weer een rondje langs diverse bands gemaakt. Omdat ik niet bij ieder band lang genoeg ben gebleven om echt een goede indruk van het gehele optreden te krijgen, zal ik me beperken tot de omschrijving, welke op de website van Popronde gegeven is, aangevuld met een kleine foto impressie.

Krach (Dynamo, 19:15 uur)

http://www.myspace.com/derkrach

Vuige gitaarrock met techno-synthesizers, blasfemische beats en hijgende hypno-vocalen. Een eclectisch onverwacht vreselijk dansbaar geheel gedrukt op een tektonische plaat. In de woorden van 3voor12: ‘…een cross-over van hoog niveau en uitgevoerd op een manier die ik niet snap.’

[nggallery id=567]

Marlon Penn (KS8, 20:00 uur)

http://www.myspace.com/marlonmusic

Marlon Penn maakte reeds indruk met enerverende liveshows in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Hongarije. Het sferische materiaal van zijn debuut ‘Independence?’ wordt met open armen ontvangen door liefhebbers van eigenzinnige popmuziek. – ‘Een ruwe diamant.’ (OOR, juli 2010)

[nggallery id=568]

Little things that kill (Dynamo, 20:30 uur)

http://www.myspace.com/lttk

Deze mede-initiatoren van Snoranje zijn herrezen uit de as van Eleven (Noorderslag, Lowlands). Werden eind 2009 3FM Serious Talent. Oogstten louter lof met debuutplaat ‘Smokescreens’. Toonden o.a. op Metropolis festival dat indierock live nog altijd vlamt.

[nggallery id=569]

Liftid (Dynamo, 20:45 uur)

http://www.myspace.com/liftid

LIFTID presenteert zich als een frisse, agressieve rock/metalband. Opvallend in de nieuwe sound is de uptempo insteek en diversiteit aan pakkende riffs en refreinen. Vergelijkingen kunnen gemaakt worden met bands in de stijl van “LostProphets” en “36 Crazyfists”.

[nggallery id=570]

Moonpilot (Dynamo, 21:30 uur)

http://www.myspace.com/moonpilotband

De zorgvuldig gearrangeerde, melodieuze popliedjes van Moonpilot zorgden bij de release van hun demo al voor een kleine hype in Den Haag. Nu wordt het tijd om Nederland te veroveren met het debuutalbum, dat 30 januari 2010 is verschenen.

[nggallery id=577]

The wrong Jeremies (Effenaar, 22:15 uur)

http://www.myspace.com/thewrongjeremies

Geen gitaaracrobatiek op de vierkante centimeter of schema’s uit het boekje. Wat je daarentegen kunt verwachten zijn mechanische gitaararbeid, gevolgd door afwezige refreinen. 3voor12 vat samen: “The Wrong Jeremies zijn niet vies van hard werk, humor en pakkende ideeën”.

[nggallery id=572]

Automatic Sam (The Rambler, 22:30 uur)

http://www.myspace.com/automaticsam

Bluesy riffs, old school hiphopbeats, jams, fuzz, psychedelica en dit alles gespeeld met punkrock energie! Brant Bjork op speed? MC5 als funkband? Hendrix speelt garagerock? Mudhoney uit New Orleans? Led Zeppelin zonder bullshit over hobbits? Komt dat zien, Pet Shop Boys-haters!

[nggallery id=573]

Bombay Show Pig (Effenaar, 23:15 uur)

http://www.myspace.com/bombayshowpig

Bombay Show Pig is een indie/noise trio. Hun tweede EP ‘Baby, It’s A Face’, geproduceerd door Tjeerd Bomhof (Voicst), komt uit in september. Inmiddels hebben ze een grote live reputatie opgebouwd, zo deden ze o.a. support voor ‘The Black Box Revelation’.

[nggallery id=574]

Birth of Joy (The Rambler, 23:45 uur)

http://www.myspace.com/birthofjoy

Het powertrio is geformeerd rondom de charismatische zanger/gitarist. De minimale bezetting met verder drums en scheurend orgel zorgt voor een superstrakke en melodieuze rock die zwaar leunt op de Detroit-sound van MC5 en de ’60-sound van The Doors.

[nggallery id=575]

Eins Zwei Orchestra (Effenaar, 00:30 uur)

http://www.myspace.com/einszweiorchestra

Een krachtige popband vol kleur, asymmetrie, eindeloze lijnen en spiralen, gevlochten in een muur van geluid. Een ode aan de Oostenrijkse architect en kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. Eins, Zwei Orchestra is een project van Stefan en Lydia van Maurik. Het geluid van shoegaze-bands als My Bloody Valentine en The Pains Of Being Pure At Heart gecombineerd met pure popliedjes.

[nggallery id=576]