PoprondeIeder jaar rond de tweede week van november doemt hetzelfde probleem op: Popronde Eindhoven. Niet dat dit rondreizende alternatieve festival zelf een probleem vormt. In tegendeel. Het betreft een geweldig initiatief met elke editie een meer dan uitstekende line up van opkomend nederlands talent. Zeker de regel welke verteld dat bands uit een bepaalde stad niet mee mogen doen aan de Popronde in dezelfde stad vind ik goed bedacht en zorgt ervoor dat men zich gaat focussen op hetgeen ergens anders in Nederland verkrijgbaar.

Het probleem zit ‘m in het tijdschema van de Popronde. Ieder jaar loopt ondergetekende de gehele lijst van bands na welke de vrijdagavond acte de presence geven en maakt hier een selectie uit op. Dit jaar zag het schema er als volgt uit:

21:30 – Barbarella – Altstadt
22:00 – All Missing Pieces – De Kram
22:30 – Capeman – Altstadt
23:00 – Space Siren – TAC
23:30 – Los Jalapenos – The Jack
23:45 – Ze Mannschaft – The Rambler
00:15 – The Fudge – Bakkerij
01:00 – Fruit of the Original Sin – The Jack

Eenieder met enigzins kijk op de ligging van bovengenoemde venues in Eindhoven zal begrijpen dat het hier een onmogelijke opgave betreft. Dankzij voorgaande, de voorliefde voor slap ouwehoeren en bier drinken en het feit dat ver lopen op ‘n vrijdagavond simpelweg geen optie is zag het uiteindelijke schema er zo uit:

21:30 – Barbarella – Altstadt
22:30 – Capeman – Altstadt
23:30 – Los Jalapenos – The Jack
00:30 – Stefany June – De Kram

Iedere editie van de Popronde spelen er een a twee bands waarvan je dacht dat ze de Popronde al lang en breed ontgroeid waren. Barbarella is er zo een. Na ze in 2009 te hebben zien spelen op het d-vers festival (aanrader!) en vervolgens nog meerdere malen in de daarop volgende jaren ben ik steeds meer onder de indruk geraakt van deze band. Een heerlijke Queens of the Stone Age stoner sound, een daar perfect bij passende stem en erg strakke live sets. Mits goed geluid aanwezig mijns inziens een van Neerlands beste rock bands! Des te vreemder is het dat deze heren voor de tweede maal mee doen aan de Popronde en nog steeds/alweer het 3FM serious talent stempel dragen. Achja, het leven is niet altijd even eerlijk.

Nadat Barbarella de inmiddels behoorlijk volle Altstadt heeft opgewarmd is het de beurt aan Capeman. De vuigheid wordt een tandje teruggeschroeft, er wordt plaats gemaakt voor een synthesizer en het geheel wordt een stuk dansbaarder. De heren weten een uitstekende combinatie van pop/rock neer te zetten welke het publiek kennelijk weet te boeien.

Vervolgens is het een korte wandeling naar The Jack. Deze rock bar bij uitstek is een meer dan geschikte plaats voor Los Jalapenos om de boel eens uitermate hard op stelten te zetten. Het is afgeladen vol als we daar aankomen en er hangt een uitstekende sfeer. Het blijkt meteen dat Los Jalapenos zich meer dan thuis voelt in deze overvolle met bier en zweet doordrenkte rock toko. Wat ook scheelt is dat de muziek perfect bij aansluit bij deze sfeer. Vuige garage rock ‘n roll met ‘n vleugje blues is iets waar dit publiek niet voor terug deinst. Zo blijkt maar eens te meer dat de betere bands uit slecht drie personen bestaan.

De afsluiter voor ons deze Popronde is de duits-nederlandse Stefany June. Deze dame weet met voltallige band lekker in het gehoor liggende met electronische invloeden doordrenkte popmuziek ten gehore te brengen. Leuk, maar niet geheel Popronde waardig. Zo leek ook het publiek te denken wat meer aandacht had voor de wulps dansende en prettig ogende blonde dame met het vettig duitse accent dan voor de eigenlijk muziek. Ook verzoekjes voor 99 Luftballons en Ich Bin Schnappie waren niet van de lucht.

Al met al wederom een zeer geslaagde avond met een drietal erg fijne bands. Beluister ook zeker even de muziek met behulp van onderstaande websites!

 

http://barbarella-rocks.com/

http://www.losjalapenosmusic.com/

http://www.myspace.com/capemanmusic

http://stefany-june.com/