De band R.E.M. behoeft bijna geen introductie meer. De band uit Amerika bestaat immers al ruim 30 jaar en nog steeds zijn de mannen niet verleerd. Michael Stipe en de zijnen hervonden zich in 2008 met het sterke puntige album “Accelerate” en nu is er alweer de opvolger “Collapse Into Now”.

De band opent meteen sterk met het nummer “Discoverer” en eigenlijk zijn alle elementen meteen merkbaar. Een gedreven zanger die wordt bijgestaan door vaste waarden Mike Mills en Peter Buck. Op hun vijftiende studio-album is het ook weer niet anders. De band lijkt het album meteen vrij stevig te willen houden, maar na een paar nummers gaat het tempo ietwat naar beneden. De mannen zijn nog prima in staat om wonderschone ballads te produceren en hiervan zijn “Oh my heart” en “It happened today” duidelijke voorbeelden. Terwijl “It happened today” voorbijkomt wordt het plots in het slot toch nog verrassend. R.E.M. doet het op “Collapse Into Now” niet helemaal alleen. Eddie Vedder is de band op dit nummer komen versterken. Hoewel zijn bijdrage minimaal is op het nummer is het wel verwonderlijk om twee zangers met een behoorlijke muzikale catalogus samen te horen zingen. De band heeft op hun nieuwe album nog meer muzikale gasten verzameld. Zo horen we Patti Smith op het afsluitende nummer van het album en ook komt Peaches nog voorbij. Het is overigens niet vreemd dat de heren muzikale gasten laten horen op hun vijftiende album. In het verleden hebben ze ook dit al vaker gedaan.

Wel klinkt alles erg herkenbaar, maar na meer dan 30 jaar is dat ook niet heel verwonderlijk. De band heeft besloten om hun nieuwe album in Berlijn op te nemen en het is dan ook niet heel gek dat deze stad invloed heeft uitgeoefend op de nummers. Zo bezingt Michael Stipe Berlijn in de mooie single “Überlin”. Berlijn is voor veel bands al een inspiratiebron geweest en in deze stad namen eerder al U2 en ook de Nederlanders van Blof een album op. Wat ook opvallend is dat Blof en U2 beiden al met Anton Corbijn hebben gewerkt en nu blijkt ook deze fotograaf zich over R.E.M. te hebben ontfermd.

R.E.M. heeft zich op hun nieuwe plaat wederom van een goede kant laten zien. Hun voorganger “Accelerate” kondigde al een hernieuwd tijdperk aan, waarmee een ietwat depressieve periode is afgesloten. De heren bewijzen met “Collapse Into Now” een ideale mix te kunnen bieden met vele knipogen naar het verleden, maar met een duidelijke visie voorwaarts. Hun jaren ervaring betalen zich duidelijk uit met mooie rustige ballads, maar ook schroeft men graag het tempo nog eens een keer omhoog. Dat is ook meteen de kracht van het nieuwe album. Niemand hoeft hen nog iets uit te leggen en ook het enthousiasme is ook na alle jaren nog niet verdwenen. De band hoeft niet meer te presteren en is vrij om te doen wat ze willen. Mooi om zo te mogen werken en te doen waar je goed in bent, muziek maken!