Racoon bracht in mei het rustige album “Liverpool Rain” uit. De Zeeuwen blijken het op het nieuwe album ietwat kalmer aan te doen. Op de festivals deze zomer was de band al op een aantal podia te zien, maar een heuse clubtour van de band stond nog niet op de agenda. Nu zijn we een tijdje verder, zit het festivalseizoen er bijna op en gaat Racoon de zalen in om daar iedereen te laten kennismaken met hun nieuwe nummers. Vanavond mag de W2 in Den Bosch het als een van de eerste gaan beleven……

Echter voordat het zover is mag Eefje de Visser het spits afbijten. Voor deze zangeres is het de afgelopen jaren heel snel gegaan. Van studente aan de Rockacademie tot aan winnares van de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer/songwriter. Vele optredens volgde, waarna het langverwachte album “De Koek” werd uitgebracht. Vanavond in de W2 mag ze openen voor een uitverkochte zaal. Deze uitverkochte zaal is ook meteen het minpunt voor de show van Eefje. Haar muziek is echte luistermuziek en het publiek lijkt hier even maling aan te hebben. De bezetting van het duo is heel puur en ze kunnen simpelweg met z’n tweeën niet boven de massa uitkomen. Hierdoor wordt het allemaal moeilijk te verstaan, maar hetgeen wat de luisteraars wel bereikt is van goede kwaliteit. Eefje de Visser is de laatste jaren flink vooruit gegaan en zet een prima performance neer.

Als Racoon mag gaan aantreden lijkt het publiek wel helemaal de focus op het podium te richten. Met een luid applaus verwelkomt de zaal de band uit Zeeland. Voor Racoon is het een van de eerste optredens van hun nieuwe tour en het is dan ook voor de band erg spannend. Normaliter hoeft een band op een festival simpelweg “in te prikken”, maar nu is dit compleet anders. Vandaar dat ook de zaal wat later geopend was, want de band was gewoon nog niet klaar. Van dit alles hoorde je eigenlijk niks. Vanaf de eerste minuten is de zaal in de macht van de Zeeuwen. Hun nieuwe album “Liverpool Rain” staat erg centraal voor deze tour. Het album staat vol met veel luisterliedjes en deze sfeer wil Racoon graag overbrengen. Door de zaallichten zo op te stellen dat je de band minder goed ziet, wordt de focus meer op de muziek gelegd.

En deze aanpak werkt, want de eerst zo rumoerige zaal luistert graag naar de nieuwe nummers van Racoon. Er passeren veel nieuwe nummers, waarvan er al een aantal worden meegezongen. De eerste single en hit “No Mercy” bijvoorbeeld. Tijdens dit nummer leeft de zaal echt op en laat zich duidelijk horen. Dit doen ze ook op het oudere materiaal van de band. De afgelopen jaren hebben ze een behoorlijk aantal hits gescoord en dit is het publiek niet ontgaan. Vandaar dat de kelen wijd open gaan om onder andere “Brother” en “Laugh about it” mee te zingen. Zanger Bart is in zijn nopjes en vertelt dat zijn jongste zus zojuist is bevallen. Ook de rest van de band is prima in vorm en men speelt graag wat met de intro’s van de nummers. Zo komt er stukje van de Gorillaz voorbij en ook andere bekende tracks worden gebruikt. Vervolgens buigen ze deze snel om in hun eigen repertoire, waarbij ook “Happy Family”,  “My Town” en Lucky All My Life” niet ontbreken

Hun muzikale catalogus begon eens in de jaren ’90, maar nummers uit deze periode komen niet echt meer voorbij. Het lijkt of Racoon vooral de nadruk wil leggen op het recentere werk. En waarom zouden ze dat ook niet doen? Hun show is prima in orde en het publiek hoort graag de muziek van deze Zeeuwse formatie. Tussen de nummers door wordt er hard geklapt en zelfs zijn er een hele groep fans “Racoon, we love you” aan het roepen.

Na een uur en een kwartier lijkt de show er op te zitten. De band verlaat het podium, maar het publiek in de uitverkochte W2 neemt hier geen genoegen mee. Men schreeuwt en roept om meer. Racoon heeft iedereen blijkbaar goed verstaan backstage en binnen korte tijd staat de band weer op het podium. Allereerst draagt de band “Don’t give up the fight”op aan Stichting Jayden, een stichting waarvan Racoon ambassadeur is. Na deze gevoelige track gaat de band er nog even vol tegenaan. Wederom staan de laatste albums centraal en hun grootste hit “Love You More” is ook voor het toegift bewaard. Als het toegift van een half uur er bijna opzit bedankt Bart het publiek voor hun steun de afgelopen 15 jaar. Even verwachten sommigen nog een “Feel Like Flying”, maar deze klassieker lijkt echt verleden tijd. Racoon zette een prima performance neer, Racoon is er weer klaar voor!

Foto met dank aan Natasja Spierings (www.spierings-fotografie.nl)