Voetbalclubs hebben met regelmaat te maken met een combi-regeling. Met bussen vol gaan de supporters naar de uitwedstrijden van hun favoriete club.  Bands hebben ook vaak een trouwe schare fans om zich heen, die bij elk optreden graag vooraan staan om ze toe te juichen. Maar wat doe je als je net wat verder weg moet optreden? Je neemt ze gewoon mee in een hele grote bus!

Achter het Gemeentehuis van Oss staat een grote groep fans te wachten als de touringcar arriveert. Elke passagier heeft een poster bij zich, die dient als toegangsbewijs. Op deze poster was af te lezen de hoeveelste bezoeker men was in de bus. Na een tijdje is iedereen aanwezig en vertrekt de gehele bende richting Helmond, waar vanavond Radio Blackout op de bühne van het Muziekcafé zal aantreden. Maar voor het zover is worden de fans getrakteerd op een goodie. Speciaal voor de busreizigers is een mooie rode Radio Blackout-sjaal gemaakt.

Bij aankomst in Helmond ligt het Muziekcafé er nog rustig bij, maar hier kwam snel verandering in. Een grote delegatie is gearriveerd om er een gezellige avond van te gaan maken. Het feest mag geopend worden door de mannen van The Sidekicks. Deze jonge honden uit Oss  gooiden hoge ogen met hun EP “Makers of Nothing” en kwam zelfs met een track op de compilatiereeks Hollandse Nieuwe bij 3VOOR12 terecht.  Van deze EP speelt de band ook vanavond een groot aantal nummers, die ook door het publiek van vanavond positief wordt ontvangen. Ook The Sidekicks hebben roots in Oss en eigenlijk spelen dan ook allebei de bands toch een beetje voor een thuispubliek.

Na een prima muzikale show van The Sidekicks is het de beurt aan Radio Blackout. Onder luid applaus begint de band op het ietwat kleine podium. In april 2010 presenteerde de band nog hun album in de Groene Engel te Oss en sindsdien zijn er heel wat optredens bijgekomen. Tussen toen en nu heeft de band een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt en de mannen lijken steeds meer op elkaar ingespeeld. Terwijl gitarist Tim Ruterink het maximale uit zijn gitaar haalt zorgen bassist Maikel van Lent en drummer Tom Delforterie voor een stabiele basis. Zanger Maikel Smits maakt met zijn stem en performance de boel helemaal compleet.

Natuurlijk komen er veel nummers van hun album voorbij en af en toe is er ook tijd voor een nieuwe compositie. De band heeft niet stilgezeten en wie weet komen deze nummers wel op een toekomstig album. Het publiek smult van dit alles en als er oude nummers voorbij komen wordt er zelfs een aantal keer meegezongen. De rode sjaals zien we overigens in allerlei creaties weer terug. Sommige zwaaien ermee, terwijl anderen er zelfs een tulband van weten te maken. Ook de bezoekers van het café die niet met de busreis zijn meegekomen kunnen het optreden van de band wel waarderen.

Tegenwoordig lijkt het voor bands onmogelijk om zonder internet en social media te opereren. Zanger Maikel Smits maakt dan ook gebruik van deze avond om de fans aan het werk te zetten. Op vele festivals wordt tegenwoordig opgeroepen om video-opnames te maken en deze op internet te plaatsen. Radio Blackout speelt vandaag het nieuwe nummer “Stereotype” en er wordt gevraagd om dit te filmen, zodat vanuit alle uploads een nieuwe videoclip gemaakt zal worden. Het nieuwe nummer knalt er heerlijk in en overal duiken er camera’s en telefoons op. Hoewel het nummer nog niet eens is opgenomen zal de band dan ook de handen vol hebben aan deze zelfverzonnen opdracht.

Naast dit nieuwe nummer is het vanavond ook genieten van het bekende werk. Nummers zoals “On Your Radio”, “Silver” en Not Our Way” knallen flink door de speakers. De band uit Oss gaat er vanavond helemaal voor en als dan ook de vaste afsluiter “Sympathy for the Lost” heeft geklonken zit de show in Muziekcafé Helmond erop en arriveert niet veel later de grote bus om het Osse publiek weer terug te brengen naar de thuisstad van de band. Het initiatief van Radio Blackout heeft goed uitgepakt en wie weet zijn er binnenkort meer bands die met een bus vol ergens de boel op stelten gaan zetten!

Foto door  Jordy van Egeren