Dat er in Eindhoven veel bands zitten is bekend. Het predicaat Rockcity is al jarenlang op deze stad geplakt, maar afgelopen zaterdag werd de stad getrakteerd op een invasie uit Oss. De muziek scene in Oss wordt soms onderschat, maar in de loop der jaren zijn er flink wat bands uit deze stad voortgekomen. Ook anno 2012 wordt er veel muziek gemaakt en timmeren bands behoorlijk hard aan de weg. Overal duiken in het land acts uit deze stad op. Vanavond was dan ook The Rambler aan de beurt om te beleven wat Oss allemaal voortbrengt…….

The Rambler heeft altijd een hele sterke programmering en er is eigenlijk ieder weekend wel iets moois te beleven. Zo ook vanavond als er twee bands uit Oss op het programma staan. Allereerst mogen de mannen van Gifter de avond openen. De band bestaat nog niet zo gek lang, maar hebben al flink wat optredens op hun naam staan. Onlangs speelden ze nog in een uitverkochte Groene Engel en nu mogen ze op het podium van The Rambler hun kunsten vertonen. De band speelt puur eigen nummers en deze klinken zeer verdienstelijk. Het is goed te horen dat de heren flink gegroeid zijn de afgelopen tijd en als de gitaren hun werk doen ontstaat er een ware chemie. De mannen zijn goed op elkaar ingespeeld en dit heeft een positieve uitwerking op het publiek, die zelfs met een “I Love Gifter”-shirt staan toe te kijken. Ook zanger Danny zit er lekker in en begint steeds overtuigender te klinken. Soms mag zijn stemvolume net wat harder gezet worden om hem goed te kunnen verstaan, maar als je ook met drie gitaren op het podium staat wordt er heel wat van je gevraagd. Tijdens hun set nemen ze ook tijd om te jammen en nieuwe dingen uit te proberen. Er zijn dan ook volop ideeën bij dit kwartet, waarvan hun stijl moeilijk te omschrijven is. Ze wagen zich aan Stonerrock, maar ook laten ze de Indiemuziek niet ongemoeid. Hierdoor ontstaat een fijne variatie. Vanavond wordt dan wel de nieuwe EP van Radio Blackout gepresenteerd, maar eigenlijk kunnen we al niet wachten op een geluidsdrager van Gifter. Er zit voor de mannen nog iets moois in het verschiet.

De hoofdact Radio Blackout is geen onbekende meer. De band speelde onlangs nog bij de DemoZone op 3FM en heeft al menig keer acte de presence gegeven op vele podia. In 2010 verscheen hun eerste gelijknamige debuutalbum en sinds die release is er geen nieuw materiaal van de band verschenen. Tijd voor wat nieuws en daarom is er vanavond de releaseparty van de nieuwe EP. Alvorens we iets van het nieuwe materiaal te horen krijgen wordt er een mooie setlist afgewerkt. Nou ja setlist? Vanavond krijgen we een integrale versie van hun debuutalbum voorgeschoteld. In de exacte volgorde van de cd komt elk nummer voorbij. Sinds het verschijnen van “Radio Blackout” hebben sommige nummers wel een metamorfose ondergaan en zijn er nieuwe elementen aan de nummers toegevoegd. De rockers zitten er helemaal in vanavond en zanger Maikel Smits gaat er voor. Deze persoonlijkheid geeft alles en we moeten wel zeggen dat hij dit perfect doet. Ook gitarist Tim Ruterink mag niet vergeten worden. Deze gitaarvirtuoos is tot veel in staat en zijn stem is een prima aanvulling voor de band. De bezoekers worden dan ook getrakteerd op een lekker optreden en als ze gevraagd worden om mee te zingen op “On Your Radio” laten ze wel van zich horen. Er is een busreis georganiseerd door de band en zo is er een flinke aanhang vanuit Oss meegekomen vanavond. De supporters worden getrakteerd op een goede show en hoewel ze vast allemaal het album al hebben blijkt het toch apart om elk nummer live te mogen aanschouwen. Het nummer “Not Our Way”, wat ook bij 3FM was te horen, zorgt ook voor een ware opleving in The Rambler, maar het absolute hoogtepunt is toch wel “Symphony For The Lost` waarin echt iedereen helemaal los gaat. Drummer Tom Delforterie heeft geen microfoons rond zijn drumstel nodig. Hij slaat genadeloos hard en hopelijk levert dit geen schade op aan zijn drumstel. Ook de heren op de gitaren, wiens gitaarspel ook door een ringetje is te halen, gaan ervoor en zo sluit dit nummer de reguliere set geweldig af.

Maar dan is het tijd voor het nieuwe werk. De nieuwe EP `2.0.1` bevat drie nieuwe nummers en deze komen ook in chronologische volgorde voorbij. Ze trappen af met het stevige “Stereotype”. Een nummer wat ze eerder ook al eens gespeeld hebben tijdens hun optredens. Dit nummer zorgt ervoor dat je gaspedaal net dat extra duwtje krijgt. Een heerlijk rocknummer wat prima bij de band uit Oss past. Echter mag het nog een tikkeltje harder. “Machu Picchu”is zowel op cd als live een absolute knaller en op dit moment het hardste nummer wat de band heeft voortgebracht. Het eist ook heel wat van zanger Maikel, maar hij slaagt erin om het tot een goed einde te brengen. Het optreden van Radio Blackout is ook bijna op het einde. Na het spelen van “Reborn” zit de geslaagde show van de band erop. Tenminste zo lijkt het. Het publiek wil meer en krijgt als toegift het nummer “Lynn” voorgeschoteld, wat mogelijk op een nieuwe EP van de band zal verschijnen. Voorlopig kunnen de mannen uit Oss er weer tegen. Hun nieuwe materiaal heeft de live-test doorstaan!

Foto’s volgen binnenkort!