Het is alweer 4 jaar geleden dat Radiohead een stap op een Nederlands podium zette. Toen was het in het kader van de “In Rainbows”-tour. Nu zijn we een aantal jaar veder en is de band weer op tour. Radiohead is een band die soms een hele tijd niet optreedt en slechts een paar optredens in een jaar doet. Nu is er het nieuwe album “The King of Limbs” waarmee de band de hoofdstad aandoet. De Ziggo Dome is al maanden uitverkocht en iedereen wacht vol spanning. Wat gaat Radiohead doen? Welke verrassingen heeft de band in petto?

Alvorens we hier achter komen is het aan Caribou om de avond te openen. Terwijl het vooraan in de zaal al flink druk is begint de formatie uit Canada aan hun set. Helaas kunnen we vanaf onze plaatsen op de tribune weinig zien van deze act. Het is namelijk behoorlijk donker, waardoor er slechts wat schimmen op het netvlies belanden. Het is wel een prima opwarmer voor Radiohead, want de groep zit qua muziek in hetzelfde straatje als het hoofdprogramma. Onnavolgbare elektronische muziek die live gespeeld wordt, dus eigenlijk hetzelfde als we mogelijk van Radiohead kunnen gaan verwachten. Caribou heeft flink wat lichten meegebracht die ze graag over het publiek laten schijnen. Menig bezoeker in het uitverkochte Ziggo Dome wordt verblind door deze lampen. Als ze er een paar juist op het podium hadden doen schijnen hadden we meer kunnen zien. Hun elektronische muziek klinkt prima in het gehoor en het laatste nummer van set “Sun” zorgt voor een schitterend slot.

Dan begint het grote wachten. Er lijkt op het podium niet heel snel iets te gebeuren. Er lopen wat technici op en neer en hier en daar zien we wat beweging. Men lijkt er dan ook de tijd voor te nemen. Ook het doek wat er hangt wekt enige nieuwsgierigheid. Wat heeft de band uit Oxford hierachter verstopt? Rond half 9 doven de lichten in de zaal voor een tweede maal. Met luid gejuich wordt Radioead onthaald, waarna ze meteen aftrappen. Het grote doek zak naar beneden en er blijkt een groot scherm achter verstopt te zitten. Dit is niet zomaar een scherm. Het bestaat uit duizenden plastic flesjes waarin een lampje is geplaatst. Op dit zeer milieuvriendelijke scherm komen de gehele show schitterende beelden voorbij. De band trapt af met “Bloom”, van het nieuwe album “The King of Limbs”. Er zullen vanavond veel nummers van het dit album voorbijkomen. Wie dan ook gekomen is om mee te zingen met alle bekende nummers zoals “Fake Plastic Trees”, “Creep”, “Street Spirit” en “My Iron Lung” komt bedrogen uit. Sinds het uitbrengen van “Kid A” is de band op een andere manier bezig met muziek maken. Het zijn geen “liedjes-liedjes” meer maar de elektronische muziek is waar het bij de mannen om draait. Beats, elektronische muziek en  korte spitse vocalen zijn de basis voor Radiohead anno 2012.

De meezingers zijn dan ook zeer minimaal aanwezig, maar de show is er niet minder om. De nummers van “The King of Limbs” worden schitterend uitgevoerd en het grote scherm doet zijn werk prima. Er valt genoeg te zien vanavond. Er zien ook een tig aantal kleinere schermen aanwezig die continu in beweging zijn. Boven de hoofden van de band gaan deze schermen na elk nummer weer in een andere pose. Ze kunnen gedraaid worden en worden zelfs gebruikt om het podium ineens weer te verlichten. Er is op deze manier van alles mogelijk. Het is echter wel overdreven om na elk nummer de schermen weer een andere positie in te laten nemen. Vanavond schotelt Radiohead de bezoekers dan ook een visueel spektakel voor. Als er op een gegeven ogenblik de kleur rood wordt geprojecteerd lijkt zelfs heel de zaal in het rood gehuld. Een rode gloed maakt zich meester.

De setlist bevat vanavond veel van de laatste albums, maar soms maakt de band even een uitzondering. Zo passeert aan het begint “Lucky” en aan het einde van de eerste set komen “Karma Police” en “Paranoid Android” voorbij. Met luid gejuich worden deze nummers onthaald. Deze publiekslievelingen doet velen meezingen en het applaus na afloop is er niet minder om. Even kreeg de zaal weer kippenvel. Oude tijden herleven. Meer “ouds” krijgt de zaal niet voorgeschoteld. Wel een subliem optreden, want zanger Yorke is erg goed bij stem en ook de nieuwe nummers worden door hem prima gezongen. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het “You and Whose Army” waarbij de zanger achter een piano wat meer aan zingen toekomt. Tijdens dit nummer vormen de eerder genoemde schermen bijna een grote ronde waarop vele malen het gezicht van Thom te zien is. Het nieuwe materiaal is niet te doen voor slechts een enkele drummer. Hiervoor is de hulp ingeroepen van Clive Deamer, die eerder al bij Portishead achter het drumstel zat. Deze extra toevoeging geeft het optreden nog meer allure.

De nieuwe stijl die Radiohead is gaan bewandelen komt vanavond geweldig uit de verf. Ook in het toegift blijft hun stijl overeind en laat men het publiek nog even genieten. Er is tijd voor wat oudere nummers van albums als “Hail To The Thief” en “In Rainbows”. Echter is het vanavond wel een avond zonder veel woorden. Er kan niet meer af dan een simpel “Thank You” en meer wordt er niet tegen het publiek gesproken. De band is één geworden met hun muziek en dit is eigenlijk samen te vatten in het een na laatste nummer “Everything In It’s Right Place”. Radiohead overdonderde de Ziggo Dome, van opener “Bloom”tot afsluiter “Idioteque”. Radiohead is in ieder geval voor vanavond  “The King Of The Ziggo”!