Ram-Zet is een eigenwijze metalband uit Noorwegen. Rockportaal had de eer zangeres SfinX te interviewen.

Kun ons je ons iets vertellen over jezelf en de band?

 Ik ben de lead zangeres van Ram-Zet. Ik heb ook het gelukd gehad diverse gastoptredens te mogen doen op verschillende bands en albums. Ik begon met zingen als kind en heb zangles gehad sinds mijn tiende. Mijn training is met name op het gebied van jazz en klassiek maar zing al tien jaar rock en metal.

Ik ben een individualist en doe dingen graag ’’out of the box’’. Ik ben erg onhandig en mijn hoofd is altijd op twee plaatsen tegelijk. Dat is soms een vloek en soms een zege.

Ram-Zet begon als eenmansproject in 1998 met Zet. De band ontwikkelde zich echter in een groep na een zoektocht naar de beste instrumentalisten in de regio. We hebben wel wat lineup wisselingen gehad maar zijn nog steeds going strong en beter dan ooit. O.a. zijn we genomineerd voor een Noorse Grammy in 2001. Dit omdat we wat nieuws toevoegden aan de metal scene.  Ram-Zet is een band die veel genres mixt zowel binnen als buiten het metal genre. We spelen een mix van black, industrial en progressive metal met een vleugje jazz, klassiek, rock, pop en folk.

We noemen het schizo-metal vanwege het onvoorspelbare karakter van de muziek. De teksten gaan vaak over het thema van waanzin. Zachte piano’s, violen en vrouwelijke vocalen geven de nummers meer dan alleen bruutheid. We zijn geen ”easy listening”  maar ik geloof dat er iets is voor iedereen in onze muziek.

Jullie dragen geweldige kostuums op het podium. Hoe komen jullie daar aan?

Sommige kostuums maak ik zelf. De korsetten komen van verschillende webwinkels en sommige zijn door mijn vriendin Gina gemaakt.

Kun je iets vertellen over jullie invloeden. Zowel binnen als buiten de muziek scene?

Ik schrijf de teksten samen met Zet en wordt beinvloed door de dingen die gebeuren in mijn leven. Ik put ook inspiratie uit kunst, boeken, poezie en artiesten die ik goed vind. Ik ben erg into Tolkien en zijn verhalen en mijn favoriete schilders zijn Salvador Dali en de Noorse Odd Nerdrum. Ik luister naar de muziek van Tom Waits, Björk, Meshuggah, Pantera, NIN, Dimmu Borgir, Billie Holliday, Kirsten Flagstad en vele, vele anderen.

Wat heeft je voorkeur? Live spelen of in de studio?

Ik hou van beiden. Het is makkelijker dingen te perfectioneren in de studio. Ik ben perfectionistisch als het muziek en mijn zang aangaat. Maar… Er gaat niets boven het gevoel dat ik krijg als ik op het podium sta. Je zou kunnen zeggen dat het mijn drug is.

Kunnen we jullie binnenkort in Nederland verwachten?

Ik hoop het! We zijn ambitieus en willen veel liveshows en tours doen en kont schoppen in Europa. We moeten onze geweldige live act naar buiten brengen. Ik denk dat onze muziek nog meer tot zijn recht komt op het podium. Ik hoop dat we snel wat festivals en optredens in Nederland gaan doen.