Welkom in de wondere wereld van de punk.

Vandaag vond in de Melkweg Amsterdam een groots en druk bezocht punkfestival plaats georganiseerd door Rebellion Festivals Ltd. Drie podia, waaronder een akoestiek podium in de theaterzaal, en meer dan 20 bands. De binnenkomsthal en de kleine zaal waren rijk voorzien van stands met t-shirts, cd’s en allerlei andere artikelen die te maken hadden met de punk.

De aftrap van het festival wordt verzorgd door de Rotterdamse band The Fuzzbrats die beweert de beste ‘grunk’ band van de wereld te zijn. En wie ben ik om dat tegen te spreken. In de kleine zaal is een kwartier later de Amsterdamse band OD Kids aan de beurt om te openen. De muziek die deze band speelt is weer een andere stroming binnen de punk, namelijk de hardcore punk. Alle reden dus om mijn een dag te voren aangeschafte oordoppen uit te proberen. En deze heb ik afgezien van de optredens in de theaterzaal niet meer uit gedaan. Efa Supertramp mag hier het spits afbijten. De achternaam heeft niets met de band Supertramp te maken aldus Efa, maar komt uit de film Into The Wild. Efa speelt weer een andere stroming binnen de punkmuziek namelijk folkpunk.

De naam punk betekent in de Amerikaanse straattaal ‘straatschoffie’ en was gebaseerd op het ruige geluid, kleding en gedrag van de muzikanten. Het woord punk werd voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse journalist Nick Tosches als ‘luidruchtige popmuziek’. De punk zoals de meeste mensen het kennen is ontstaan in Engeland. Hier waren muziek en maatschappij sterk met elkaar verbonden en daardoor drong de punk daar ook sterk binnen in het normale leven. Als reden voor het succes van de punk worden vaak de sociale omstandigheden in het Verenigd Koninkrijk genoemd (stakingen, werkloosheid en dergelijke). Jongeren voelden zich genegeerd en niet serieus genomen. Voor hen was punk een uitlaatklep voor dergelijke frustraties.

De grootste aanstichters van de maatschappelijke punkstroming waren de Sex Pistols, ontstaan uit een idee van manager Malcolm McLaren die een punkband wilde vormen in navolging van de bands die in Amerika (zoals de Ramones) ontstonden. Mede doordat punk eind jaren ‘70 populair werd bij het grote publiek begon punk steeds meer te commercialiseren. Iets waar de punk zich van oorsprong vooral tegen verzette. Dit was een van de grootste redenen voor het verdwijnen van de punk. Hoewel punk nog steeds doorleeft in de underground scène en er tegenwoordig weer vele punkbands opduiken is punk als jongerencultuur grotendeels verdwenen.

Binnen de punkmuziek bestaan veel verschillende substromingen, in de loop der jaren zijn deze stromingen ook steeds verder uitgebreid. Naast de al eerder genoemde  grungepunk, hardcorepunk en folkpunk kwamen we op het festival meerdere stromingen tegen zoals punkrock, poppunk, streetpunk, akoestiekpunk en Oi!. Deze laatste is een eenvoudige vorm van punk, die veel gebruik maakt van zogenaamde shout-alongs, fragmenten die zich goed lenen om meegezongen te worden. Oi! heeft het imago een muzieksoort te zijn voor de arbeidersklasse, met name uit de Engelse industriesteden.

Naast de vele Engelse bands (de meeste bezoekers waren afkomstig uit Engeland) kwamen de muzikanten uit Nederland, Ierland, Wales, Polen, Duitsland, België, Frankrijk en Tsjechië.

Een unieke eend in de bijt was de uit Polen afkomstige band Brains All Gone. Uniek omdat het de enige meidenband was en daarnaast traden ze ook nog akoestisch op. Hun muziek kan het best gedefinieerd worden als zowel rock als punkrock. De meiden hebben inmiddels hun eerste EP met de titel ‘Outcast of Society’ afgeleverd.

Als hoofprogramma staan 2 Engelse bands geprogrammeerd. The Damned (1976), de eerste punkband die een single en lp uitbracht, stond in 1976 met The Clash en The Sex Pistols aan de wieg van de eerste punkgolf in Engeland en werd in de jaren 80 één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de gothic-stroming binnen de new wave. Klassiekers zijn ‘Neat, Neat, Neat’ en ‘New Rose’. Als halverwege het optreden een klassieker van Barry Ryan, ‘Eloise’, wordt ingezet hou ik het voor gezien. Negen uur punkmuziek gaat je niet in de koude kleren zitten. Ook de afsluiter Cock Sparrer (1972) laat ik aan mij voorbij gaan. Deze band zag ik al eerder in de Melkweg. Een beschrijving van dit optreden (16 juni 2012)is op de site te vinden.

Voor de echte punkliefhebbers organiseert Rebellion Festivals Ltd dit jaar een vierdaags festival in het engelse Blackpool van 7 t/m 10 augustus. Zes podia en meer dan 200 bands.