AMSTERDAM – De beleving van muziek terugbrengen naar de mensen. Dat is waar Record Store Day om draait. Afgelopen zaterdag 21 april was “dé dag voor platenwinkels, artiesten en muziekliefhebbers om de schoonheid van vinyl en de charme van de platenzaak te vieren”, volgens de organisatie.

Muziek lijkt iets te worden wat snel toegankelijk moet zijn. Mensen downloaden en via social media delen ze muziek met elkaar. Sites zoals Spotify laat mensen snel kennis maken met nieuwe muziek. De site ‘onthoudt’ welke muziek eerder beluisterd is waardoor het muziek kan aanraden die daarop lijkt. Snel en gemakkelijk vanuit de luie stoel in de woonkamer.

Record Store Day is voor de derde keer in Nederland georganiseerd door Marlein Parlevliet (25). Ze is idolaat van vinyl. “Wat deze dag zo bijzonder maakt is dat mensen weer naar de platenzaak komen. Muzikanten willen graag komen optreden want vaak hebben zij hun band gevormd in een platenzaak. Mijn ouders hebben een winkel waar ik tien jaar heb gewerkt. Dankzij Record Store Day kunnen zij dus blijven eten.” Enthousiast duikt ze bij Velvet Music in de bakken met speciaal voor Record Store Day uitgegeven platen. “Ik zou alles wel willen kopen. Ik heb vandaag een singletje gekocht waarvan er maar twaalf zijn in Nederland.”

Om half negen stonden de eerste bezoekers voor de deur van Concerto, anderhalf uur voor openingstijd. “Er stonden 70 tot 80 mensen in de rij. Ik ben op een gegeven moment koffie en krentenbollen gaan halen en heb deze uitgedeeld aan de wachtenden”, vertelt Danny Overtoom (41), medewerker van Concerto. “Sommige platen zijn heel zeldzaam en de sport is om hét exemplaar te vinden.” Zo is er bijvoorbeeld een uitgave verschenen van Dancing Queen van Abba op blauw vinyl met glitters en heeft the Beatles een box uitgebracht met vier van hun populairste singles in originele hoes. Maar ook meer hedendaagse artiesten zoals Caro Emerald, Emeli Sande en Django Django hebben speciaal voor Record Store Day een lp uitgebracht.

Verschillende bands treden door heel Nederland op in deelnemende platenzaken. Het optreden van de band Wooden Saints zou het meest opvallend worden. De band zou afzonderlijk van elkaar één optreden geven met behulp van webcams. “In de praktijk kan het helemaal niet”, geeft Daniël van Loenen (29) achteraf toe. Hij heeft op zijn trombone meegespeeld met een eerder opgenomen filmpje. “Als band moet je iets vinden om jezelf te onderscheiden van de rest. Daarom hebben we voor deze opzet gekozen voor Record Store Day. Als je in de praktijk via een webcam met elkaar moet spelen, is er altijd een vertraging. Daardoor is het onmogelijk om zo met elkaar samen op te treden.” De band heeft het van tevoren voor iedereen stil gehouden.

Ook het optreden van the Deaf verliep anders dan vooraf gedacht. Spike van Zoest (26), gitarist en zanger van the Deaf: “We hebben net opgetreden in Fame. Dat was veel te kort en veel te hard. De beveiliging heeft ons optreden gestopt na drie nummers.” The Deaf zou ook optreden bij het piepkleine Recordfriend. Gerrit Hazen: “Gisteren belde de band hun eisenpakket door. Ze willen niet half akoestisch spelen. Ze zouden een drumstel meenemen wat hier niet eens binnen past. Als je het mij vraagt willen ze niet passen. Iedere muzikant kan toch akoestisch spelen?” “Wij waren er ook niet blij mee”, aldus Spike. “Wij spelen alleen elektrisch. We zijn nog niet klaar voor een akoestische theatertour. Bovendien hoorde we het gisteren en kunnen we niet in zo’n korte tijd nog een akoestische set in elkaar zetten.”

Vier onafhankelijke platenzaken hebben dit jaar al hun deuren moeten sluiten. Toch zijn er nog genoeg die toekomst zien in vinyl en zelfs hun zaak willen uitbreiden of een creatieve doorstart maken. Muziek op vinyl is nooit weggeweest. Een fysiek product wat altijd zijn charme heeft behouden. Mensen willen muziek blijkbaar kunnen delen en willen goed advies met betrekking tot nieuwe muziek. Max Delissen, organisator van de Dag van het Vinyl, ziet een opkomst van vinyl liefhebbers. “Mensen zijn het vluchtige bestaan een beetje zat. Muziek op vinyl beluisteren is een tijdrovend maar bijna magisch ritueel. De bedachtzame manier waarop je een plaat draait brengt je meer in contact met de muziek. Geen digitaal bestand waar je doorheen zapt, maar een plaat luisteren, van begin tot eind.”