Redemption is een oude bekende in de wereld van de progressieve metal. De band is afkomstig uit Los Angeles en met ‘Snowfall on judgement day’ leveren ze hun vierde album. Inmiddels hebben ze een aardige schare fans verzameld en hun muziek wordt omschreven als magisch, krachtig en pakkend met onweerstaanbare melodieën en emotionele ondertoon.

De eerste keer dat ik het album ‘Snowfall on judgement day’ beluisterde, schoten mijn wenkbrauwen snel omhoog. Werkelijk waar; een synthesizer? Doen ze dat nog?
Jawel, Redemption is een van die ‘ouderwetse’ metalbands die vol overtuiging de synthesizer inzet om een melodische sound te kweken. Gelukkig maakt de bijkomende dubbele bas direct een hoop goed. In eerste instantie ben ik niet zo te spreken over dit vierde album van Redemption. De nummers duren stuk voor stuk ellendig lang (geen enkel nummer redt het binnen vijf minuten) en de sound is in mijn oren wat verouderd. De zang is van het klassieke metalsoort en de melodieen en gitaarsolo’s wisselen elkaar braaf af.

Maar als ik het album wat vaker beluister, gebeurd er iets. Zoals de Amerikanen zouden zeggen; ‘It sort of grows on you’. Terwijl ik hier mijn verslagjes typ, draait de cd zijn toeren en knikt mijn hoofd zacht mee op het flinke tempo van de opvolgende nummers. Af en toe wordt mijn aandacht getrokken zoals bij de nummers ‘Another day dies’ en ‘Fistful of sand’. Bij ‘What will you say’ móet ik wel even opkijken door een totaal andere sound dan de voorgaande nummers.

‘Snowfall on judgement day’ laat zich niet gemakkelijk recenseren. Daar waar ik mijn mening in het begin direct klaar had, verdwijnt hij weer naarmate ik het album vaker luister. Ik blijf erbij dat niet perse alle nummers meer dan vijf minuten hoeven te duren, het irriteert me. Maar verder mijn complimenten voor de heren van Redemption. Hier zal menig metalfan ontzettend blij van worden

Tracklist:
1. Peel
2. Walls
3. Leviathan rising
4. Black and white world
5. Unformed
6. Keep Breathing
7. Another day dies
8. What will you say
9. Fistful of sand
10. Love kills us all / Live in one day