[singlepic id=20797 w=320 h=240 float=left]Dat Servie op muzikaal veel meer te bieden heeft dan alleen Balkan Beats, bewijst het uit Belgrado afkomstige trio Repetitor, bestaande uit Boris Vlastelica (zang & gitaar), Milena Milutinović (drums) en Ana-Marija Cupin (bas & zang). De band kende in 2005 een voorzichtige start, maar nadat steeds meer optredens volgden kregen ze in 2007 de prijs voor de beste debuterende band van 2006. Hiermee hield het echter niet op voor de band: als echte live sensatie werden ze steeds vaker gevraagd en 2008 is het jaar dat hun debuutalbum Sve što vidim je prvi put het levenslicht ziet. Door vooraanstaande criticus Dragan Ambrozić wordt het album omschreven als “probably the most authentic celebration of the history of the domestic rock and roll ever, without outflanking anyone”, waarmee de band zichzelf definitief op de kaart zet.

2012 is het jaar dat het tweede album Dobrodošli na okean gereleased wordt, en dat de band gedurende een 5-daagse tour door Nederland achtereenvolgens Leiden, Utrecht, Eindhoven, Amsterdam en Groningen aandoet. In Eindhoven is de eer aan PopEi om het optreden te faciliteren.

Het optreden kenmerkt zich door een ingetogen opkomst van dit garagerock trio, maar als iedereen klaar is om er tegenaan te gaan, bevestigt de band haar live reputatie: in een flink tempo volgen nummers die enerzijds niet uitblinken in complexiteit maar veel meer in herhaling waardoor ze snel vertrouwd overkomen. Daarnaast is het echter de schier eindeloze energie welke het optreden een overweldigende live impact meegeeft: naast de dynamische muzikale performance is ook het aanschouwen hoe met name de beide dames op hun instrumenten te keer gaan een genot om te zien. Muzikaal gezien krijg ik niet echt vat op het optreden: waar normaal gesproken altijd wel raakvlakken met bands / stromingen op komen borrelen, blijven die vanavond volledig achterwege door de totaal andere sound van deze oost-europese band. Oké, bij vlagen komen Peter Pan Speedrock maar zeker ook Blood Red Shoes in mijn gedachten op, maar die verdwijnen toch ook weer snel. Niet getreurd, het is geen optreden om te blijven piekeren hoe dit te categoriseren, het is ook geen optreden om naar te kijken, het is een optreden om te ondergaan. Erg ontnuchterend is dan ook het einde wat veel te snel bereikt wordt, van mij hadden ze de volledige setlist best nogmaals mogen doen i.p.v. een enkel extra nummertje….

[nggallery id=1777]