Dit jaar viert Rigby hun 5-jarig bestaan, een tijd waarin veel is gebeurd. De naar het Beatles nummer ‘Eleanor Rigby’ vernoemde band, was huisband van De Wereld Draait Door, leverden met ‘One Song’ in 2009 het 3FM Serious Request-thema, waren prominent te horen in commercials en films en brachten maar liefst negen singles uit, die allen de single Top 100 haalden. De single “Earth Meets Water” was afgelopen jaar Rigby’s grootste hit tot nu toe en was in de Wildstylez remix regelmatig te horen op menig dansvloer. Speciaal voor het 5-jarig bestaan kwam het album “Island On Mainland” uit, een plaat waarop veel van de hits van de vorige drie albums in een nieuw jasje zijn gestoken, maar waar ook een aantal nieuwe liedjes op staan.

IMG_0131-BorderMakerVanavond staat Rigby in Merleyn, Nijmegen. In 2013 stonden ze hier ook, toen ter promotie van hun derde studioalbum Fire & Ice Sugar & Spice. Vorig jaar werd besloten om het 5-jarig bestaan te verzilveren met een jubileumalbum. Van elk van de vorige drie albums werden 2 of 3 liedjes gekozen, die compleet opnieuw gearrangeerd en opgenomen werden op Texel. Met dat eiland heeft Rigby een bijzondere band opgebouwd, waardoor het voelt als een ‘tweede thuis’. Daar bovenop werden een aantal nieuwe liedjes geschreven, waaronder de singles Lighter en Let Go.

Eerst is het tijd voor een akoestisch optreden van Ed Struijlaart. Deze singer/songwriter kennen we van zijn debuutalbum Head, Heart and Hands, welke alweer twee jaar geleden uitkwam. Momenteel is hij in Londen bezig met de opnames van zijn tweede album. Tijdens het optreden komen bekende singles als Face Down en Woman (Stuck In The Middle) voorbij. De laatste geeft hem de gelegenheid voor wat samenzang met het publiek. Hij is sympathiek, enthousiast en gezellig… maar Ed heeft vooral een hele goed stem!

IMG_0630-BorderMakerDan gaat het feestje van Rigby beginnen. De show wordt geopend met een muzikaal intro wat overgaat in One Song. Diverse oude en nieuwe nummers volgen, zo ook de nieuwe single A Lion’s Heart. Er zijn duidelijk wat (voornamelijk jonge) grote fans aanwezig, die vooraan staan en alle nummers meezingen. Maar Rigby trekt ook een volwassen publiek, dat geniet van het gevarieerde optreden. Zanger Christon moet wel regelmatig vragen om een reactie, maar wellicht is dat wat verlegenheid (bij de meiden vooraan) of een bescheiden houding. Toch wordt er meegeklapt en gezongen. Op verzoek van de band wordt er bij een van de laatste nummers Fire door bijna de gehele zaal gesprongen en gedanst.

Christon, (zang en toetsen) Bart (drums), Lars (basgitaar), Merijn (toetsen) en Rory (gitaar) zorgen er met elkaar voor dat alle nummers sterk neer worden gezet. Ook komt hun cover Ordinary Love (U2) voorbij en aan het begin van de toegift speelt Christon samen met Ed het nummer Carry Me Home. Een geslaagde avond met veel tevreden en blije gezichten… Op naar de volgende 5 jaar Rigby!