5 jaar Rigby: van de opnames van het debuutalbum Everything Must Go in Cincinnati, naar Serious Talent bij 3FM en One Song als themanummer voor Serious Request 2009. Van huisband bij De Wereld Draait Door, naar ploppende biertjes op TV en het spelen van Earth Meets Water op Concert at SEA 2013. En dan nu alweer hun 4e album Island On Mainland, opgenomen op hun tweede thuis Texel.

De afgelopen 9 maanden zijn de mannen Rigby druk bezig geweest met hun jubileumalbum. Van elk van de vorige 3 albums hebben ze 3 liedjes gekozen en die helemaal opnieuw bewerkt, waardoor er zeer verrassende nieuwe versies zijn ontstaan. Ook staan er 4 nieuwe liedjes op het album, want Rigby stopt natuurlijk niet. Om het album te presenteren, wordt er een eenmalige en bijzondere jubileumshow gegeven in Tivoli (Oudegracht). Ze doen deze show in Tivoli omdat vanaf 2014 deze historische locatie gesloten wordt en zij als Utrechtse band nog de laatste kans willen benutten om hier een mooie show te geven.

IMG_3919-BorderMakerVanwege het karakter van de avond is het grootste deel van de zaal bezet met stoelen. Dit is van tevoren aangekondigd, maar om toch een meer gevulde zaal te hebben, is er ook de mogelijkheid om te staan. Een paar dagen voor de show wordt gemeld dat het optreden uitverkocht is. Uiteindelijk is de zaal dus zeer goed gevuld en zelfs op het balkon staan aardig wat mensen. Er zijn jonge en oudere fans, maar er zijn ook veel familieleden en vrienden aanwezig. Een gevarieerd publiek, wat bij de muziek van deze band past.

Als opening van de show wordt Eleanor Rigby gespeeld door een strijkkwartet. De rest van het podium is dan nog onbezet, maar opeens wordt er gezongen in de zaal. De bandleden komen de zaal in en lopen al zingend richting het podium. Het intro van One Song is vernieuwd en wordt voor dit onderdeel gebruikt. Het nummer zelf zal later in de show nog terugkomen in de nieuwe versie. Eenmaal op het podium is het plaatje compleet; zanger Christon, basgitarist Lars, drummer Bart, toetsenist Merijn, gitarist Rory, de strijkmuzikanten, 3 achtergrondzangers/zangeressen, een percussionist en een extra gitarist.

Met deze 14-koppige band worden alle nummers van Island On Mainland gespeeld. Veel nummers zijn rustiger en intiemer geworden, waardoor ze in deze setting goed tot hun recht komen. Er is goed gekeken naar de intensiteit en inhoud van de nummers, voordat de nieuwe versies zijn uitgewerkt. Na hun laatste single Ligther verschijnt 3FM-DJ Coen Swijnenberg op het podium. Na een korte terugblik op 5 jaar Rigby, overhandigt hij aan elk bandlid een ingelijst exemplaar van het nieuwe album. Op dat moment staat de hele zaal en besluit Christon dat iedereen maar gewoon moet blijven staan.

IMG_5168-BorderMakerAls Earth Meets Water gespeeld is, verlaat de band het podium. Na een luid applaus, komt Christon in zijn eentje terug. Hij speelt Hello This Is Me, wat hij jaren geleden samen met Lars heeft geschreven. Lars komt ook weer het podium op en zingt de rest van het nummer mee.

Vervolgens wordt voor de tweede keer deze avond We Haven’t Lost (Just Not Yet Won) gespeeld. Met een goede reden, want ze nemen deze avond de videoclip op voor dit nummer. Het wordt namelijk hun nieuwe single. De avond wordt afgesloten met Time, wat zorgt voor een energiek einde van een prachtige show. Dit nummer staat overigens niet op het jubileumalbum. Na het optreden is het album in de hal van Tivoli te koop en zijn de bandleden aanwezig voor handtekeningen en foto’s.

Een geslaagd jubileumfeestje, een mooi album en vele tevreden gezichten in Tivoli.