De Grieken treffen het maar niet. Het land staat nog steeds in het rood en afgelopen week werd Kos getroffen door een aardbeving. Tijd voor opbeurende muziek uit Griekenland. Ritual of Odds brengt met derde album Ritual of XI een vleugje van het koude Scandinavië naar u toe.

De band hanteert het Melodische Metaal der Doden: hun leermeesters komen uit de Noorse Metalmythologie. Het verhaal gaat dat ze jarenlang At The Gates wachtten en prachtige beelden van Soilwork creëerden. De beelden werden daarna In Flames gestoken en er ontstond een soort Dark Tranquillity die de poort opende en ze naar binnen liet. Dit zijn de slechtste woordgrappen die ik geschreven heb. Excuses.

Wat de plaat betreft: Het is het net niet. Met grunts en hakkende trashriffs kom je een heel eind maar dit is een goed voorbeeld van een album wat door de productie naar beneden wordt gehaald. Het lijkt net alsof de drums net niet strak genoeg gestemd zijn en tijdens blastbeats valt de snare drum weg. Jammer want de riffs zijn sterk (vooral het titelnummer schreeuwt At The Gates).

Dan de Dark Knight sample die gebruikt wordt in het nummer Why So Serious? Het is een geniale quote, maar het is zo vaak gebruikt dat je er wel iets origineels mee moet doen wil je dat het de luisteraars bij blijft. Ritual Of Odds doet dat niet en daar schamen ze zich ook niet voor; het nummer heet zelfs Why So Serious? en in de lyrics wordt er zelfs Do you know how I got these scars? gebruikt. Geeft niet, alleen gaat de originaliteitsprijs aan ze voorbij.

Ritual of XI is een persoon die zichzelf aan je voorstelt met een stevige handdruk. Maar als je hem in de ogen kijkt zie je een breekbaar iemand die nog maar net om de hoek van het leven komt kijken. De persoon doet zijn best maar is er nog net niet.