Robert Jon & The Wreck – Live At The Ancienne Belgique

Het gaat ineens hard met Robert Jon & The Wreck. Veel toeren en veel materiaal uitbrengen deden ze altijd al, maar het begint nu zijn vruchten af te werpen. Met de albums Last Light On The Higway en Shine A Light On Me Brother en daaropvolgend stevig toeren in Europa wisten ze hier door te breken en het nieuwe livealbum is er nu opgenomen. Live At The Ancienne Belgique (opgenomen in Brussel dus) is na de One Of A Kind EP de tweede release van de band voor Journeyman Records, het nieuwe label van Joe Bonamassa en diens manager Roy Weisman.

De songkeuze op dit album vind ik op zijn zachtst gezegd teleurstellend. Sinds het vorige livealbum Live From Hawaii hebben ze drie ‘gewone’ studioalbums uitgebracht en een soort restjeesalbum met fijn studio- én livemateriaal. Toch zijn er daarvan hier maar twee vertegenwoordigd, Last Light Light On The Higway vier keer en Shine A Light On Me Brother een keer. De rest komt allemaal van oudere albums. Natuurlijk, er zijn fanfavorieten – zoals Cold Night – maar vier van de acht tracks die al op Live In Hawaii stonden staan er ook hier op. Kort voor dit optreden waren video’s vrijgegeven van twee studiotracks van Wreckage Vol. 2, de heerlijke livekraker Waiting For Your Man en She’s A Fighter. Die staan niet op het album, maar gek genoeg wél op de dvd.

Maar goed, de songkeuze is dus raar. En de uitvoeringen? Die zijn geweldig. Wie ze ooit live heeft gezien, weet dat deze band er live een enorme bak energie in gooit en dat komt ook op het album tot uiting. Tja, en met heerlijk stuwende tracks als Do You Remember, Oh Miss Caroline, Shine A Light On Me Brother en Cold Night (live steevast minstens twee keer zou lang als de studioversie) is het ook niet moeilijk om de boel op gang te houden. Sologitarist Henry James is een Duracelkonijn-met-gitaar en gooit er voortudrend lekkere licks tussendoor. Na Do You Remember krijgt hij ook een korte solospot, terwijl toetsenist Steve Maggiore een wat langere solospot krijgt na Tired Of Drinking Alone. Het was Maggiore’s laatste opname met Robert Jon & The Wreck, want hij kon zijn werkzaamheden niet meer combineren met die voor Toto.

Robert Jon & The Wreck is een band die normaal gesproken al weinig moeite heeft om de energie in de studio-opnamen te krijgen. Zoals gezegd gaat er live nog een tandje bij en als je dan een perfect ingespeelde band hebt is gek genoeg ook een teleurstellende setlist een feestje. De band is iedere keer weer overdonderend energiek en dat is ook hier weer het geval.

Release nummer drie staat trouwens inmiddels al in de releaseplanning: op 4 augustus verschijnt het studioalbum Ride Into The Light. Blijkbaar is niet alleen de gitarist een Duracelkonijn…

https://youtu.be/46ptrkV1Eyg

Robert Jon & The Wreck website

Related posts

Orange Goblin – Science, Not Fiction

HellForged – Dehumanised

The Color Of Rain/Meslamtaea – Nihil Vincit Omnia