Het is enige jaren geleden dat ik ze voor het laatst zag, Royal Republic was toen in 2011 met enige regelmaat Nederland te vinden. Dit jaar is er slechts één show op vaderlandse bodem in het tourschema opgenomen, vanavond in de Effenaar.

Als support act is Aaron Buchanan & The Cult Classics meegekomen. Ik zou graag schrijven dat deze Britse band en fijne opwarmer is, maar dat is het niet. Het reclamepraatje van de Effenaar heeft het over Muse en Soundgarden, maar wij worden getrakteerd op een brij van klanken waar je met moeite iets van zang in kunt ontdekken. We vermoeden dat het niet alleen aan de geluidsman ligt. Gelukkig is er op het podium wel genoeg te zien al verslapt de aandacht al snel.

 

Eigenlijk heeft Royal Republic ook helemaal geen opwarmer nodig. Vanaf het eerste nummer (‘Dance’) klapt de band erop, dansen zullen we! Dat de band gekomen is om een avond plezier te maken is meteen duidelijk en die sfeer laten ook niet meer los.  Het dansen wordt al snel hossen en we zien zelfs wat crowd surfers voorbij komen. Goede pret bij een goede band wat blijkt uit het feit dat bijna alles nummers worden meegezongen door de zaal. Zelfs als de band halverwege even gas terugneemt met het overigens prachtig uitgevoerde akoestische ‘Addictive’, blijft iedereen en alles geboeid. Als Special Guest mag Iris Grootenboer wat akkoordjes mee rammelen en een korte cover van Roxanne van The Police uitgevoerd door de drummer verhoogt de feestvreugde nog meer.

 

Royal Republic is zoals ik me ze herinner: Een prima rockband met een heel fijne show. Wel een heel stuk volwassener en doorgewinterder geworden sinds 2011 overigens

Foto’s Marc Koetse